Az elmúlt egy hétben jelentős csapadék hullott országszerte és már nemcsak a felszín közeli, hanem a talajok középső rétege is átnedvesedett. Összességében 15-40 mm közötti csapadék hullott, a Dunántúl északkeleti részén esett ennél kicsit kevesebb, délkeleti tájain valamint a Tisza-tó és a Zempléni hegység tágabb térségében viszont 40-50 mm-t is elérte.

Csapadék eloszlása az elmúlt 10 napban

Csapadékösszeg 10 nap alatt

Csapadékösszeg 10 nap alatt – Fotó: OMSZ

Ugyanakkor a november főként száraz idővel telt, csak a hónap elején és a végén hullott jelentősebb csapadék. Területi eloszlásban a nyugati, északnyugati országrészben volt kevesebb a novemberi csapadék az átlagosnál.

Csapadékössze-anomália

Csapadékössze-anomália – Fotó: OMSZ

Rosszabb a kép, ha az őszi csapadék mennyiségét vizsgáljuk: a nyárhoz hasonlóan ez az évszak is az ország túlnyomó részén kevesebb csapadékot hozott az ilyenkor szokásosnál.

A talajok őszi feltöltődése ugyan megkezdődött. A felső 20 cm talajréteg telítettséghez közeli, országszerte sáros, a középső rétegek egyre jobban közelítik a telítettséget, de a legtöbb helyen a mélyebb talajrétegek még mindig szárazabbak az ilyenkor szokásosnál.

Talajnedvesség 0-50

Talajnedvesség 0-50 cm rétegben – Fotó: OMSZ

Felhőzetmentes égbolt mellett a hőmérséklet hajnalban többfelé  -4 fok alá hűlt.


Őszi vetéseknek jót tett a novemberi csapadék

Az időjárás kedvezett az őszi vetéseknek. A repce a legtöbb helyen jól fejlett, 6-8 leveles táblák a jellemzőek, és az őszi árpa, valamint a búza is szépen növekedett.

Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, hiszen országszerte hullott több-kevesebb eső. Az ősz viszont szárazon indult, majd eltérő mennyiségő csapadék érkezett: a Dunántúlon és a középső országrészbe jelentős volt a csapadék, ezzel szemben keleten, északkeleten rendkívül kevés csapadék hullott. Itt hiányosan kelt és fejlődött a repce.

Őszi vetés növekszik

Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, hiszen országszerte hullott több-kevesebb eső – Fotó: pixabay.com

Az őszi vetéshez a talaj előkészítése általában folyamatos volt, de északkeleten és az Alföld középső részén szinte egész októberben nagyon száraz volt a talaj. Az egész éves csapadékhiány folytatódott, ezeken a területeken 30-50 mm-es csapadékhiány volt. November elején azonban megérkezett a jelentős eső ide is, amire a repcének és a frissen kelt őszi kalászosoknak egyaránt nagy szüksége volt. Újabb csapadék november végén érkezett, de az október eleje óta összegzett csapadékmennyiség a délnyugati országrész kivételével így is 50-70 mm-rel elmarad a növények számára optimális értékektől.

Milyen időjárással kezdődik a tél?

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő napokban – jövő hét közepéig – összességében újabb 10-50 mm csapadék várható. A hőmérséklet az évszaknak megfelelően alakul. Hajnalban -5 fok körüli, napközben +5 fok körüli hőmérsékletek valószínűek.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!