Péntek

Először egy meleg-, majd egy hidegfront éri el hazánkat. Érkezik a csapadékzóna is, megvastagszik a felhőzet és kelet felé terjeszkedik. Nyugaton inkább eső, havas eső lesz a jellemző, míg Szabolcsban és Borsodban havazásra kell számítani. A szél erős, viharos lesz.

A maximum-hőmérséklet 1 és 7 fok között alakul.

Szombat

Sarkvidéki eredetű légtömeg kezdi elárasztani nagy sebességgel a Kárpát-medencét. Napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütés várható. Délelőtt még eső, havas eső, hó is lehet, délután inkább helyenként kialakuló hózápor, néhol havas eső zápor fordulhat elő. A szél erős, viharos lesz.

A minimum-hőmérséklet -3 és +4 fok között várható, a maximum-hőmérséklet -1 és +6 fok között valószínű.

Vasárnap

Sokfelé felhős lesz az ég, de számottevő csapadék nem valószínű, de a nyugati határ közelében kisebb havazás, hózápor, illetve a Duna-Tisza közén egy-egy hózápor kialakulhat. A szél élénk, néhol erős lesz.

A minimum-hőmérséklet általában -1 és -8 fok között várható, de a szélvédett fagyzugokban -10 foknál is hidegebb lehet. A maximum-hőmérséklet -3 és +3 fok közötti alakul.

A jövő hét első fele lehet a tél eddigi leghidegebb periódusa, ekkor már számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti – írja az OMSZ.

Agrometeorológia

Az OMSZ összefoglalója szerint a januárt jellemző nyugati, délnyugati áramlás, amely tartósan enyhe és esős időt okozott, az elmúlt egy hét során már északnyugatira fordult, aminek nyomán jóval kevesebb lett a csapadék és átlag körül alakult a hőmérséklet.

Hozzátették: a leghidegebb reggel hétfőre alakult ki, ekkor mínusz 1 és mínusz 9 Celsius-fok közé hűlt le a levegő. Az elmúlt 30 nap átlaghőmérséklete 3-6 fokkal haladta meg a szokásos értéket. Eddig a télen számottevő talajfagy nem alakult ki, néhány kevésbé felhős éjszakán tudott megfagyni a talaj fölső néhány centiméteres rétege.

Az ország döntő részén az elmúlt három hónap csapadéktöbblete 80-130 mm között alakul. A talajok felső egy méteres rétege telített állapotban van, a bő egy hetes csapadékszünet időt adott a víz mélyebb rétegekbe való szivárgására, és az alföldi belvíz kiterjedésének csökkenésére – írják.

Csapadékösszeg-anomália

Csapadékösszeg-anomália – Fotó: OMSZ

Növények állapota

A tartósan enyhe idő nem tett jót a növényeknek, megzavarta a vegetációs ciklusukat, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkultak. A túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra. A mogyoró virágzása már az északkeleti országrészben is tart – írja az OMSZ.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Szabó Bence