"Július: a legmelegebb hónapunk"

Több időjárási rekord is kapcsolódik a hónaphoz, és nem okozunk nagy meglepetést, amikor azt állítjuk, hogy ezek mindegyike a hőmérséklettel kapcsolatos. Mióta számon tartjuk a meteorológiai adatokat, ebben a hónapban mérték hazánkban a legmagasabb hőmérsékletet, 41.9 °C-t Kiskunhalason, 2007. július 20-án.

Igen magas lehet az éjszakai hőmérséklet is (a forró nappalt meleg éjszaka követi), erről árulkodik, hogy a legmagasabb napi minimum-hőmérsékletet is ebben a hónapban regisztrálták Pécs-Árpádtetőn, 27.9 °C-ig csökkent mindössze a hőmérséklet 2007. július 20-án. A dátumok egyezőségéből látszik, hogy igen meleg nap lehetett ez, hisz a legmagasabb napi középhőmérséklet is ekkor állt be, Dunaújvárosban 33.3 °C volt a napi átlaghőmérséklet 2007. július 20-án.

A sok magas érték után álljon itt a hónapban mért legalacsonyabb hőmérséklet is. Annak ellenére, hogy a nyár közepéről beszélünk, volt olyan időszak, amikor a hajnali hőmérséklet bizony igencsak közel volt a fagyponthoz, 1961. július 7-én, Csákváron, mindössze 2.0 °C-ot mutatott a hőmérő.

időjárás-grafikon

Július havi klimatikus hőmérsékleti adatok – forrás: MeteoPlaza

"Ha július nem főz, szeptember nem eszik."

Vagyis ha júliusban kevés eső esik, az szeptemberben ínséget okozhat – tartja a népi mondás. Csapadékosságát tekintve nem ez a hónap a csúcstartó, de szégyenkeznie sem kell, nem rossz azért a dobogó második fokán sem állni.


A havi csapadékösszeg országos átlaga 68 mm, ami csak kevéssel marad el legcsapadékosabb hónapunktól, a júniustól. A csapadék területi eloszlása ebben a hónapban sem egyenletes, a Fertő környékén szokott a legtöbb és az Alföldön a legkevesebb eső esni a nyár derekán.

időjárás-grafikon

Július havi klimatikus csapadékadatok – forrás: MeteoPlaza

A rövid éghajlati áttekintés után akkor nézzük, mit mutatnak az előrejelzések, mert ha száraz lesz ez a hónap (is), akkor bizony szeptemberben fel kell kötnünk a felkötnivalót (már persze, ha igaza lesz a népi bölcsességnek)!

Július 1-3.:

A nyugat felől közeledő, hullámzó hidegfront a hét végén eléri hazánkat is, a front felettünk legyengül, felhőzete és csapadékrendszere is szakadozottá válik, emiatt országos eső ezen a hétvégén sem várható, de záporok, zivatarok a Dunántúlon és később az Alföldön is lehetnek. A front mögött érkező hideg levegő csak a nyugati megyéket éri el, ott átmenetileg megszűnik a forróság, felfrissül a levegő, de keleten továbbra is 35 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.

időjárás

A Skandináv-félszigettől egészen Közép-Európáig nyúlik az a frontrendszer, ami átmeneti enyhülést hoz a nyugati megyékben – forrás: MeteoPlaza

Július 4-10.:

A Nyugat- és Észak-Európa felett kiépülő anticiklon a hét első napjaiban még megakadályozza, hogy újabb markáns front érje el hazánkat, időjárásunkat ekkor a nyugat felől fölénk sodródó meleg, labilis levegő alakítja, emiatt újabb hőhullám nehezíti napközben életünket. A nyugat felől érkező záporok, zivatarok átvonulnak hazánk felett, a hét közepe táján helyenként felhőszakadásra, jégesőre is számíthatunk.

A hét második felében azonban már több hullámban érkezik hideg levegő térségünkbe, hatására jelentősen visszaesik az ország nagy részén a nappali felmelegedés mértéke. Szombaton, vasárnap kimondottan hűvös időben lehet részünk, várhatóan csupán 25 fok körül alakul majd a csúcshőmérséklet.

időjárás

Az Észak-Európa felett kimélyülő ciklon hátoldalán hideg levegő zúdul a kontinens délebbre fekvő, középső vidékei fölé – forrás: MeteoPlaza

Nemcsak hideg, de időnként nedves is lesz a fölénk áramló levegő, emiatt eső, zápor a hét második felében is várható, de országos áztató eső továbbra sem valószínű.

Július 11-17.:

Az előző hétvégén átvonuló front nyomában tartós marad az északias áramlás, biztosítva ezzel a hideg levegő utánpótlását. További lehűlés már nem várható, sőt pár fokkal emelkedik is a csúcshőmérséklet, de egy hosszabb időszakra búcsút vehetünk a kánikulától. Kellemesen meleg, nyári időnk lesz, komolyabb csapadék nélkül.

időjárás

Az Azori-szigetek térségéből az európai kontinens fölé benyúló anticiklon elzárja az észak felől érkező ciklonok és frontjaik elől a szárazföld belső területeit – forrás: MeteoPlaza

Július 18-24.:

Az Észak-Európa felett hullámzó, nem túl markáns hidegfront egyre közelebb kerül a kontinens belső területeihez, így hazánkhoz is. A front előtt délnyugat felől fokozatosan egyre melegebb levegő érkezik fölénk, így ezen a héten már ismét 30 fok körüli csúcshőmérsékletre számíthatunk. Csapadék eleinte nem valószínű, de ahogy a front labilis levegője egyre közelebb kerül hozzánk, növekszik a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége is. Ezekre elsősorban a Dunántúlon számíthatunk, de ott is csak a hét második felében.

időjárás

Az európai kontinens felett már gyengül az anticiklonális hatás, az itt lévőnél melegebb levegő érkezik térségünkbe – forrás: MeteoPlaza

Július 25-31.:

A hónap utolsó hetében is folytatódik a szélsőségektől mentes időjárás, bár a hét közepén észak felől egy hidegfront súrolja majd térségünket, de ez sem kiadósabb esőt, sem jelentősebb lehűlést nem hoz hazánk időjárásában, marad a forróságtól mentes, nyári idő.

időjárás

Észak-Európa felett erősödik egy ciklon, ami változást hozhat augusztus elejére időjárásunkban – forrás: MeteoPlaza

A hétvégén az Észak-Európa felett kimélyülő ciklon hatására ismét egyre melegebb levegő érkezik fölénk, így visszatér hazánkba a kánikula, újból a 30 fok feletti hőmérséklet lesz a jellemző, de forróságtól, úgy tűnik, nem kell tartanunk.

Összefoglalás

Forrósággal kezdődik a hónap, amitől aztán elég gyorsan búcsút is veszünk a hazánk felett átvonuló hidegfrontok hatására. A hónap első dekádjában záporok, zivatarok több alkalommal is várhatók, hevesebb csapadék is előfordulhat.

A hónap közepétől nyugodtabb időnk lesz, viszonylag kevés csapadékkal, és a hőmérsékletre is a visszafogottság lesz a jellemző, de az annyit jelent csak, hogy időjárásunk nélkülözni fogja a hőmérsékleti szélsőségeket.

A hónap végefelé ismét melegszik az idő, és újból több helyen számíthatunk záporra, zivatarra.

Összességében a júniusnál hűvösebb és az ilyenkor elvárhatónál szárazabb időjárás valószínű júliusban.

(Megjegyzés: A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M", az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A" betű jelöli. A klímagrafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült. Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai hosszú távú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk.

Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előre jelezhetik.)