Kedd

Kedd reggelre szinte mindenütt kiderül az ég. Az észak felől érkező csapadékzónából eső, zápor, hózápor több helyen előfordulhat kisebb mennyiségben, késő estére, az éjféli órákra a délnyugati tájakon is megszűnik a csapadék. Kedden döntően derült vagy fátyolfelhős, napos, csapadékmentes idő lesz, de az északkeleti megyékben lehetnek felhősebb tájak is.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően -5 és 0 fok között alakul, de a keleti még havas, kevésbé szeles tájakon hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 3 és 8 fok között valószínű.

Szerda

Az ország egy részén derült idő, de másutt fátyolfelhős, több órás, szűrt napsütés valószínű. Éjjel, hajnalban helyenként köd, illetve rétegfelhőzet képződhet. A hőmérsékleti minimumok az ország nagy részén -9 és -3 fok között alakulnak, a keleti országrészben azonban helyenként -12, -10 fokot is mérhetnek. A csúcsérték többnyire 3 és 7 fok között alakul. Csapadék nem valószínű.


Csütörtök

Csütörtökön érkezik az újabb hidegfront. Hajnalban helyenként számítani lehet ködre, illetve rétegfelhőzetre, majd egy hidegfront vastagabb, összefüggő felhőzete érkezik, ez délkelet felé vonul, mögötte felhőátvonulások várhatók. Vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás szórványosan (kezdetben főleg zápor, havas eső zápor, majd egyre inkább hózápor). A délnyugati, majd a nyugati, északnyugati szél nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Hajnalban általában -8, 0, a kora délutáni órákban jobbára 1, 6 fokot olvashatnak le a hőmérőkről.

vadkacsák

Felröppenő vadkacsák a zúzmarákkal borított fák alatt Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn 2022. január 17-én – MTI/Balázs Attila

140 km/h-s szél a Balti-tengernél

Észak-Európa felett ciklonok örvénylenek, hidegfrontjaik egészen Közép-Európáig érnek. A frontok mentén többfelé fordul elő kisebb vegyes halmazállapotú csapadék, emellett Lengyelországban zivatarok is kialakultak. A Finnország fölötti ciklon hátoldalán a Balti-tenger térségében közel 140 km/h-s széllökést is regisztráltak.

Eközben Nyugat- és Dél-Európa időjárását anticiklon alakítja, így ott nagy területen napos, eseménytelen az időjárás, míg Franciaországban rétegfelhőzet borítja be a tájat. Kedd estig a Kárpát-medence fölött újabb hidegfront vonul át, mögötte hátoldali helyzetre számíthatunk.

Erős szél és hóviharok következtében több tízezer háztartás maradt hétfőn áram nélkül Lengyelországban, az ítéletidő miatt délig országszerte több  mint 3  ezer alkalommal riasztották a tűzoltókat, két ember megsérült.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!