Délután a gyorsan vonuló felhőtömbökből futó zápor, az északkeleti országrészben pedig egy-egy zivatar alakulhat ki. Estétől nyugat felől felhősödés kezdődik. Nagy területen az északnyugati, nyugati szelet tartósan erős, főleg a szélcsatornában viharos lökések is kísérhetik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között várható, magasabb értékeket a délnyugati területeken mérhetünk. Késő este 8 és 14 fok között alakul a hőmérséklet.

traktor

A déli országrészben tartósabb csapadék valószínű – fotó: pixabay.com

A felhőké lesz a főszerep

Estétől a felhőzet nyugat felől tovább növekszik, vastagszik, az éjszaka második felére már keleten is erősen felhős vagy borult idő lesz. Eleinte még kevesebb, majd az éjféli órákat követően már több helyen fordulhat elő eső, zápor,  a déli országrészben tartósabb csapadék valószínű. A nyugati, délnyugati szél többfelé élénk, főleg az északi megyékben helyenként erős lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul. A kevésbé felhős, szélvédett északkeleti tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet.

A szomszédban már havazott a hegyekben, a szélvihar pedig gondot okozott az ország déli részén

Romániában több helyütt havazott vasárnap a magas hegyekben, az ország déli részén pedig fákat döntött ki a szélvihar, a kikötőket lezárták.

A craiovai regionális közút-karbantartó vállalat vasárnap arra figyelmeztette a járművezetőket, hogy a - Páring-hegységen több mint 2000 méteres magasságban átvezető - DN67C Transalpina főúton, havazik, illetve havaseső esik, ezért téligumik és hóláncok nélkül ne induljanak útnak, vagy ha már ott vannak, várják meg a hókotró járműveket és a nyomukban haladva ereszkedjenek le a hegyről.
A Bihari-hegységben az 1800 méteres Vigyázó-csúcson működő meteorológiai állomás ügyeletese töltött fel a Meteoplus Facebook-oldalra videófelvételt a behavazott tájról, hozzátéve, hogy a szeles időben az érzékelt hőmérséklet mínusz öt foknak felel meg.

Bukarestben vasárnap több mint húsz olyan helyszínre riasztották a tűzoltókat, ahol fákat döntött ki, villanyvezetékeket szakított le, vagy tetőszerkezeteket tépett le az erős szél. A Calarasi megyei Oltenitán a DN31-es főúton egy mozgásban lévő autóra esett egy a szél által kidöntött fa: a jármű vezetője könnyebb horzsolásokkal megúszta a balesetet. Giurgiu megyében a fővárost a legforgalmasabb román-bolgár közúti határátkelővel összekötő DN5-ös főúton vasárnap szintén egy kidőlt fa miatt zárták le a fél útpályát. A közlekedési rendőrség tájékoztatása szerint vasárnap délelőtt leállították a manőverezést Románia valamennyi tengeri és folyami kikötőjében az erős szél miatt.

Románia területének nagy részén - a Bánság és Partium kivételével -  vasárnap estig elsőfokú (sárga) meteorológiai figyelmeztetés van érvényben az óránként 75 kilométeres sebességet is elérő széllökések miatt. A Székelyföld hegyvidéki részeire és a Keleti-Kárpátok más térségeire narancssárga riasztást adtak ki: itt óránként 90-100 kilométeres sebességű széllökések várhatók.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.