Intenzív havazik Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében; a Közép-Dunántúlon és az Észak-Dunántúlon, valamint Somogy megyében az esőt ónos eső váltotta fel – adta hírül Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője csütörtökön.

Hó és ónoseső nehezíti a közlekedést

Pécsi Norbert elmondta, hogy társaságuk folyamatosan tisztítja az utakat: 12 órás váltott műszakokban végzik a síkosságmentesítést. Hozzátette, hogy szerda estétől csütörtök reggelig körülbelül 4000 tonnányi sót és mintegy félmillió liternyi kálcium-klorid-oldatot juttattak ki az utakra, azonban a folyamatos havazás miatt vannak még olyan mellékutak, amelyeken téliesek az útviszonyok.

Havazás Vas megyében

Eddig ennyi hó esett Vas megyében, de még mindig szakad – Fotó: Agroinform.hu

Az Útinform azt közölte, hogy Sárvár, Csorna, Székesfehérvár, Kápolnásnyék és Paks térségében ónos esőtől síkosak az utak. A Dél-Dunántúlon szinte mindenhol esik az eső. A látótávolság a csapadékos területeken csökkent. A Soproni-hegységben, Lenti, Körmend és Hajdúnánás térségében akár 300 méter alá is csökkenhet a belátható út hossza. Több baleset is nehezíti a közlekedést Vas megyében, ezért bárhol lehet számítani forgalomkorlátozásra és lassabb haladásra.

Riasztás ónos eső és havazás miatt!

Ónos eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki az ország középső részére. A Dunántúli-középhegység térségében több mm-t is meghaladhatja az ónos eső mennyisége a délutáni órákig.

Riasztás ónos eső miatt

A Dunántúlon egyre nagyobb területen változik a csapadék halmazállapota. Az Északnyugat-Dunántúlon, illetve a Dunántúli-középhegység térségében általában 5 - 15 cm körüli, a nyugati határszélen – ahol már most is jelentős mennyiségű hó hullott – akár 20 cm fölötti hóréteg is kialakulht.

A Dunántúl északkeleti részén, főváros térségében, Északi-középhegységben maximum 5 cm hómennyiség gyűlhet össze.

A csapadék csak az esti órákban gyengül, majd szűnik meg, azonban a megélénkülő északnyugati szél az Észak-Dunántúlon, valamint a Dunántúli-középhegységben helyenként hordhatja a havat.

Havazás Vas megyében

Havazás Vas megyében – Fotó: Agroinform.hu

Havazást miatt lezárt határ

A havazás miatt a szlovén hatóságok lezárták a teherforgalom elől csütörtök délelőtt a magyar-szlovén határt Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

A rendkívüli időjárásra való tekintettel a 7,5 tonna megengedett össztömegűnél nagyobb tehergépjárművek nem léphetik át a határt Tornyiszentmiklóson és Rédicsen. A személygépkocsi-forgalom egyelőre zavartalan – írták. A rendőrök a kamionokat a határközeli pihenőhelyekre terelik.

Torlódik az Ausztria felé tartó teherforgalom a határátkelőhelyek magyar oldalán, mert az intenzív havazás miatt az osztrákok  nem engedik át, a 7,5 tonnánál nehezebb össztömegű járműveket, az ennél kisebb teherautók számára pedig kötelezővé tették a hólánc használatát – mondta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. Pécsi Norbert azt is közölte: a Kőszeg-Rattersdorf, a Bozsok-Rehnitz, valamint a Bucsu-Schachendorf határállomásnál kell számítani a korlátozásokra.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!