Melegrekordokkal indult a március, hiszen két rekord is megdőlt pénteken. A meteorológiai tavasz beköszöntével, pénteken sem szakadt meg a rekorddőlések sorozata. Tatabánya Dózsakert meteorológiai állomáson 10,7 Celsius-fokot mértek péntek reggel, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó országos hajnali melegrekord, ami eddig az 1994-es 10,5 fokos Lentiben és Marcaliban rögzített hőmérséklet tartott.

Budapesten szintén rekordenyhe volt az éjszaka, Lágymányoson alig 10,2 fokig hűlt a levegő, ezzel megdőlt a napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja. A korábbi csúcstartó a 2019-es 9,9 fokos minimumérték, amit szintén ezen a helyen jegyeztek fel.

Mire számíthatunk ma este?

A délkeleti, keleti szél főleg a Dél-Alföldön élénkülhet meg néhol. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő hőmérséklete.


Az éjszaka folyamán főleg az Északi-középhegységben tartósan borult maradhat az égbolt. Másutt nagyrészt már szakadozott felhőzet valószínű, de felhősebb körzetek tulajdonképpen bárhol előfordulhatnak. Elszórtan lehet számítani - egyre inkább záporos jellegű - csapadékra, délnyugaton este, késő este zivatarok is kialakulhatnak.

Hajnalra várhatóan többfelé párássá, ködössé válik a levegő. A délkeleti, déli szél többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul.

Mire számíthatunk a hét utolsó napján?

Az ország nagy részén a látási viszonyok javulását követően gyengén vagy közepesen felhős időre van kilátás napsütéssel. Ugyanakkor főleg az Északi-középhegység egyes résein tartósabban zárt maradhat a felhőtakaró. A borult, ködös tájakon szitálás, esetleg gyenge eső előfordulhat, másutt nem valószínű csapadék.

Marad a tavaszias idő - fotó: pexels.com

A déli, délkeleti szelet főleg a Dunántúlon élénk és erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél hűvösebb, hidegebb is lehet.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.