Várható időjárás hétfő estig

Nyugat felől fátyolfelhőzet vonul át felettünk, amely éjszakára szinte az egész országban jelentősen megvastagszik. Már délután számolhattunk esővel és záporral, ami kora estétől nyugat felől egyre többfelé terjed el. Ez jelentős csapadékot jelent, ami csak hétfőn szűnhet meg. A hét első napján a déli óráktól nyugat felől csökken majd a felhőzet, azonban az ország északkeleti harmadán továbbra is marad a borús és esős időjárás.

Ma estétől egyes helyeken zivatar, valamint északkeleten estétől havas eső sem kizárt. Összességében szinte mindenhol nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. Éjszaka ráadásul egyre többfelé fordul északnyugatira a szél, hétfőn pedig több helyen viharossá fokozódik, ami csak lassan veszít az erejéből.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9 fok között alakul, holnap pedig nem lesz melegebb, mint 6 és 13 fok.

Ideje készülődni

A felhőátvonulások után napsütésre nyugodtan számíthatunk, ezzel együtt azonban egyre többfelé kell számítani fagyokra éjszakánként. A legtöbb helyen -5-nél hidegebb nem várható, a szélvédett területeken azonban akár -9 fokig is visszaeshet a hőmérséklet. Ezzel együtt tehát a gyümölcsösökben és a kertben sem árt felkészülni a hideg időre.

Ismét egyre többfelé kell számolni éjszakai fagyokkal - fotó: Kobl Dávid

Figyelmeztetés

Az OMSZ mind a szélre, mind az esőre figyelmeztetést adott ki. Az esti óráktól a nyugat felől érkező csapadék egy része a délnyugati határ mellett akár apró szemű jég is lehet. Hétfőn az Északi-középhegységben, Szabolcsban, illetve Hajdú-Bihar vármegye északkeleti felén havas eső sem kizárt, viszont megmaradó hóréteggel nem kell számolni. Emellé jön a 70-80 km/h-s szél, ami a Dunántúl keleti felén, valamint Szabolcsban és a Zemplén környékén meghaladhatja a 90-100 km/h-t is

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.