Az Európai Űrügynökség Copernicus Sentinel műholdjai mérték ezt a hihetetlen értéket a kelet-szibériai Jakutföldön, Verhojanszk közelében. A levegő hőmérséklete itt egészen 30 fokig kúszott fel, ami szokatlanul melegnek számít – olvasható a Gizmodo.com-on.

Szibéria más északi területein is hasonló helyzet alakult ki, Szaszkilah város környékén például, amely az északi sarkkörön túl fekszik, 37 Celsius-fokos talajhőmérsékletet regisztráltak, ami 1936 óta a legmagasabb érték.

Mi a baj a talajhőmérséklet ilyen fokú megemelkedésével?

Az egész évben fagyott talaj (permafroszt) olvadása megbontja a talaj stabilitását, ami földcsuszamlásokat okozhat. Emellett az olvadó talajból üvegházhatású gázok, például metán is felszabadul. Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy már a lakóházak is veszélyben vannak a szibériai talaj felolvadása miatt, illetve, hogy milyen okai vannak az extrém időjárási helyzetek kialakulásának.

Hasonló helyzettel szembesültek most Amerikában is, ugyanis Salt Lake City és Phoenix környékén megdöbbentően meleg időjárás volt a múlt héten. Hazánk sem kivétel, a hőség miatt bevezetett rendkívüli intézkedésekről itt írtunk.

A hazai időjáráshelyzettel kapcsolatos friss információkért keresd fel Időjárás rovatunkat!