Ma éjjel nagyrészt megszűnik a csapadék, csupán helyenként lehet záporeső. Sok marad viszont a felhő, de délnyugaton hajnalra jelentősebben csökkenhet a felhőzet. A délnyugati szél helyenként élénk lesz. A késő esti 13, 17 fokról hajnalra 9, 14 fokig hűl le a levegő.

Szerdán északon erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak délen süthet ki hosszabb-rövidebb időszakokra a nap. Az ország északkeleti, északi harmadán egyre többfelé elered az eső, záporeső, másutt elszórtan alakul ki zápor, zivatar. A Dunántúlon az északnyugatira forduló, másutt a délnyugati szelet kísérik többfelé erős lökések. Zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 22 fok között várható, az Északi-középhegység térségében lesz a leghűvösebb.

időjárás

Marad a változékony, de meleg idő – fotó: Vörösváczki Gellért

A hét többi napján mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított, változékony időre van kilátás. A változóan felhős ég mellett mindenütt lesznek hosszabb napos időszakok is. Záporok, zivatarok a jelenlegi számítások szerint péntek kivételével minden nap előfordulnak majd valahol az országban, ezek pontosabb térbeli és időbeli előfordulásáról radar térképünk segítségével tájékozódhatnak. A csapadék heti mennyisége 5 és 20 mm között várható, északon és a Dunántúlon, illetve intenzívebb zivatarok által érintett területeken várható a nagyobb mennyiség.

Permetezéshez a hét első felében a kora esti órák lesznek leginkább alkalmasak, napközben sokfelé lesz élénk, helyenként erős a szél, majd péntektől mérséklődik a légmozgás, és a déli, kora délutáni órákban is csak helyenként élénkül meg a szél.

A legmelegebb órák hőmérséklete a hét nagy részén 18 és 23 fok között alakul, majd a hétvégére kissé tovább melegszik az idő, és már mindenütt 20 fok fölött alakulnak a maximumok. A hajnali hőmérséklet a felhőtlen tájakon még 10 fok alá csökken, máshol 10-14 fok között várható. Az 5 cm-es talajhőmérsékletben nem várható számottevő változás a héten, maradnak a 15-20 fok közötti értékek.

A hűvös idővel érkezett csapadék után nagy szüksége van a melegre is minden növényi kultúrának. Az őszi vetések fejlődése felgyorsult, a kalászhányás körül és a becőképződés fenológiai fázisában megfelelő vízellátottság áll rendelkezésre. A kukorica és a napraforgó vetése gyakorlatilag befejeződött, az előbbi jellemzően 1-3, míg utóbbi 2-4 leveles állapotú állományai a meleg hatására intenzív fejlődésbe kezdenek. A gyümölcsösökben is gyorsan fejlődik a termés. A csapadékos, párás idő azonban a gyomoknak és a megbetegedéseknek is kedveznek, a melegedés hatására ezek gyors elszaporodására lehet számítani, fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers.