Az ország nagy részén elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), de vannak olyan járások az ország déli területein, ahol már másodfokú a riasztás.

Riasztások zivatarok miatt

Riasztások az ország területén – Fotó: OMSZ

Nyugat, északnyugat felől több hullámban érkeznek a zivatarok, amelyek kelet, északkelet irányba terjednek. Fokozottan érdemes figyelni az OMSZ riasztásait, mert a zivatarokat nagy mennyiségű csapadék (15-35, néhol > 35 mm), erős vagy viharos széllökés (50-75, esetleg > 75 km/h) és esetleg jégeső (jégméret jellemzően < 1-2 cm) kísérheti.

Elsősorban az ország keleti, délkeleti részén csütörtökön a kora délutáni óráktól nagyon heves zivatarok is kialakulhatnak: felhőszakadáskárokozó szélrohamok (> 80-90 km/h) és nagyobb méretű jég (> 2 cm) is előfordulhat.

A délkeleti megyékben és az Alföld északi részein akár 100 km/h-t meghaladó szélroham is előfordulhat jégesővel együtt. Ezeken a területeken a harmadfokú, piros riasztás kiadása is szükségessé válhat.

Figyelmeztető előrejelzés - zivatarok

Figyelmeztető előrejelzés zivatarok miatt – Fotó: OMSZ

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese pedig arra hívta fel a figyelmet az MTI-n keresztül, hogy a viharos szélben lehetőség szerint senki ne parkoljon fák alá. Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Indexkép:  Agroinform - Gáspár Elizabet