Olaszországot hónapok óta rendkívüli szárazság sújtja, amely csaknem az egész ország kétharmadára kiterjed – olvashatjuk a nationalgeographic.it. Helyi szakértők szerint ez már nem egyszerű csapadékhiány és hőség, és a klímaváltozás nem a távoli jövőre vonatkozó feltételezés, hanem megvalósult tény. Az 1961 és 1990 között eltelt 30 évben Olaszországban az átlaghőmérséklet 1,35 C fokkal emelkedett, és 2016 sorozatban a hatodik olyan év volt, amikor az átlaghőmérséklet meghaladta az előző évit.

A pusztító szárazság már nemcsak a növények fejlődését veti vissza, de sokfelé erdőtüzeket is okoz, és a vízhasználat szigorú korlátozása mellett is kezdi ellehetetleníteni a gazdasági állatok ivóvíz ellátását. Különösen veszélyes a nyári hőmérsékleti maximumok növekedése és az éves csapadékmennyiség csökkenése. Az élővizek olyan mértékben leapadtak, hogy az már jövőre is éreztetni fogja hatását, sőt veszélyezteti környezet ökoszisztémáját, beleértve a tavak öntisztító képességének megszüntetését is.

A szárazság miatt előreláthatóan Olaszország növeli majd kukoricaimportját is – Fotó: Shutterstock

Az ország legalább tíz tartománya szorgalmazza, hogy az állam hirdessen rendkívüli állapotot. A mezőgazdaságnak eddig okozott kár az ország mezőgazdasági tevékenységét összefogó Coldiretti igazgatóság szerint legalább 2 milliárd euróra becsülhető. A legnagyobb probléma azonban az, hogy az Európai-Mediterrán Klímaváltozási Központ előrejelzése alapján Olaszország területén 2020 és 2050 között az aszályos időszakok gyakoriságának és súlyosságának növekedése várható.