Ma éjszaka nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, és több helyen várható zápor, zivatar, helyenként jégeső, felhőszakadás is lehet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében lehet erős vagy viharos széllökés is. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.

Pénteken napközben az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, reggel főként északkeleten, napközben elszórtan, este délnyugaton várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadással, jégesővel. Több helyen megélénkül a délkeleti szél, zivatarok környezetében pedig erős vagy viharos széllökések is valószínűek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 33 fok között várható.

Egyenlőtlen volt a csapadékeloszlás

Már hetek óta tart a nyár eleji, záporos, zivataros időjárás, melyre jellemző a rendkívül erős területi változékonyság csapadék tekintetében. Ezért az elmúlt időszak csapadékviszonyai és ennek következtében a talajnedvességi állapotok is nagy területi változékonyságot mutatnak. Egyes területek alaposan megáztak (>30 mm) és nedves a talaj, ugyanakkor nagy területek kimaradtak a csapadékból és szárazság van. Ma reggelre olyan területek is bőven kaptak csapadékot, melyeket eddig elkerült az eső, de sokfelé rossz a helyzet: pl. Sárbogárd, Baja, Barcs, Szolnok, Edelény, Szerencs, Záhony térségében.

időjárás

Marad a meleg idő, heves záporokkal, zivatarokkal – fotó: Agroinform.hu

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek országosan 490 és 570 foknap között járnak. A magasabb értékek leginkább az Alföldön jellemzőek. A növekedés az előrejelzés szerint továbbra is intenzívebb marad az átlagosnál, hőösszeg tekintetében június közepére egy hónappal a sokéves átlag, és három héttel a tavalyi értékek előtt járunk majd, ami azt jelenti, hogy a növények (és a kártevők is) ennyivel hamarabb kapják meg az egyes fejlődési fázisaik eléréséhez szükséges hőmennyiséget.

Az országban a szántóföldi növényeink közül a repce a magképződés, az őszi búza a szemfejlődés-tejesérés, a kukorica 1-3 szárcsomós, a napraforgó pedig a szárnövekedés-csillagállapot fenológiai állapotában van többnyire. A szőlőn már borsó nagyságú szemek vannak, erdeinkben pedig megjelentek a vadon termő gombák. A termésérésben lévő kultúrákat a csapadék már károsan érinti, ilyen pl. a repce, de a betakarításban lévő gyümölcsök, pl. a cseresznye és a meggy is. Ugyanakkor pl. a kukorica, a  napraforgó, de helyenként a szemfejlődés állapotában lévő őszi búza is sokfelé igényelné a csapadékot.

Az előttünk álló 7 nap során alig változik időjárásunk, marad a nyári meleg. A több-kevesebb napsütés mellett minden nap várható az országban, egyik nap nagyobb, másik nap kisebb valószínűséggel zápor, zivatar. Az egy hetes csapadékösszeg a medárdi időszakban területi átlagban jelentősen ígérkezik, többnyire 10 és 25 mm között valószínű. Viszont, ahogy eddig is, helyenként felhőszakadás is várható, míg más körzetek szinte teljesen ki is maradhatnak a csapadékból. Összességében az ország nagyobb részén a talaj nedvességének növekedésére lehet számítani.

Napközben többfelé megélénkül (főleg kedden és csütörtökön megerősödik) majd a szél, zivatarok környezetében azonban átmenetileg viharossá fokozódik a légmozgás. A levegő nedvességtartalma gyakran lesz 80% fölött, mely kedvez a gombás megbetegedéseknek.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat támogatója az Auditker Kft.