Új rekord született

Szombaton nem igazán volt olyan területe hazánknak, ahol viharosnál gyengébb széllökések lettek volna. Nem meglepő tehát, hogy erősen viharos szelek, tehát óránként 90 kilométert meghaladó lökések sem voltak ritkák. A legerősebb széllökést a Kab-hegyen mérték, ahol 129,5 km/h-val tarolt le mindent a sarkvidéki hideg. Ezzel együtt új országos napi rekord született. Ezzel megelőzve a 2020-ban, a János-hegyen mért 124 km/h-s szelet.

Az infografika szerint tegnap a második legerősebb lökést a sármelléki repülőtéren mérték, ahol 117 km/h-val száguldott végig a szél. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a siófoki kikötő léphetett fel, ahol 116 km/h-t mértek.

Sármelléken amúgy nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor hatalmas széllel kellett szembenézniük, hiszen a tíz legnagyobb szelet mérő állomás listáján még egy alkalommal szerepel, a déli műszer ugyanis 108,4 km/h-t rögzített a tegnapi napon.

Megdőlt a 2020-as szélrekord, tegnap közel 130 km/h-s szelet mértek - fotó: pexels.com

Vasárnap már lényegesen kisebb széllel kell számolni

A meteorológiai szolgálat bejegyzésében közölte, hogy a tegnapihoz képest a mai napig már lényegesebb gyengébb lesz a szél, de azért számítani kell élénk és erős lökésekre egyaránt. Ez sajnos tovább rontja a hőérzetet.

Ma amúgy sem lesz túl meleg, hiszen napközben sem számíthatunk +2 foknál többre, a szél miatt viszont még ennyinek sem fogjuk érezni. Jó hír, hogy a nap sok helyen néhány órára kisüt majd, főként az ország középső részén. Csapadékkal pedig egyáltalán nem kell számolni.