Csapadék szeptemberben

A szeptemberi kiindulási állapot nem nevezhető idén száraznak, hiszen a nyár egészét tekintve az átlagosnál kissé melegebb, és a legtöbb helyen jóval csapadékosabb három hónap áll mögöttünk. Az ország keleti felén és délnyugati tájain esett nagyobb mennyiség, míg északnyugaton, és foltokban a Dunántúl keleti és déli részén a sokévi átlagnál kevesebb hullott.

csapadékösszeg

A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2020. augusztus 31-ig (mm), forrás: www.met.hu

A szeptemberi szárazság jelentkezésének valószínűsége, az Azori térség felől érkező száraz meleg légáramlat miatt elég gyakori. Átlagosan maximálisan 13 napig tartó csapadékmentes periódusra számíthatunk a hónap folyamán, de 1986-ban 30, míg 2001-ben maximálisan 4 napig tartott a száraz periódus, azaz minden ötödik napon hullott valamennyi csapadék.

Szeptember hónap időjárásának alakulásában igen gyakran érződik a nyárias jelleg, nem ritkán harminc fok fölötti hőmérséklettel. A hónap átlaghőmérséklete 5 °C-kal alacsonyabb az augusztusi értéknél. A nappalok hossza és a napmagasság is jelentősen rövidül a hónap folyamán. Ugyanakkor előfordulhatnak már fagyok is a hónap vége felé. A hosszantartó száraz periódus jelentkezése kissé gyakoribb az időszak során, mint a nedves, csapadékos időjárás előfordulása. (A sokéves átlag szerint csak három alkalommal számíthatunk mezőgazdasági szempontból jelentős, 5-20 mm közötti, vízkészletet növelő csapadékra a hónap során.)

Az idei szeptember a nyárhoz hasonlóan nem szárazan köszöntött be, a hónap első hetében egy csapadékhullám vonult át az országon egy hullámzó frontrendszer hatására. Bár augusztus utolsó hete is zivataros volt, a jelentős, országos csapadék hétfőre, keddre érkezett meg. Összességében többnyire 10 és 30 mm között alakult a lehullott eső mennyisége, de a Duna-Tisza közének déli részén ennél kevesebb, északnyugaton pedig ennél több hullott.

zivatar

Augusztus vége, szeptember eleje igen csak csapadékosra, sokszor viharosra sikerült – fotó: Koma Dávid

A talaj felső 50 cm-es rétegének nedvességtartalma a hét végére sokfelé 50%, de van, ahol 40% alá csökkent, így kifejezetten jól jött a kiadós csapadék. Ennek hatására a felszín közeli 20 cm-es réteg a Dunántúlon és az ország északi részén feltöltődött, az Alföldön maradtak szárazabb területek.

A havi párolgás általában meghaladja a lehullott csapadék mennyiséget, 70-80 mm-es a párolgás havi összege. A talaj kiszáradása még folytatódik a hónap folyamán. Átlagos csapadékú években 30-40 mm-es vízveszteséggel számolhatunk a hónap során. Csapadékosabb szeptemberi időjárás esetében a csökkenés megállhat, sőt akár a talaj nedvességkészlete növekedhet is.

A következő napokban jellemzően száraz levegő alakítja időjárásunkat, legfeljebb vasárnap és hétfőn alakulhatnak ki elszórtan záporok, zivatarok, főleg az északnyugati országrészben. Területi átlagban az ország döntő részén nem várható számottevő csapadék a következő hét során.

Szeptemberi hőmérséklet

Az utóbbi 50 év legmelegebb szeptemberi hőmérsékletét 1987 szeptember 14-én mérték. Az ország számos pontján 34 °C körüli értékeket mutattak a hőmérők. Míg a leghidegebb szeptemberi hajnal 1977 szeptember 29-én virradt ránk, amikor is -4 °C-ig süllyedt az ország nagy részén a hőmérséklet.

Az extrém kilengések mellett fontosabb ismerni az átlagos értékeket: a napi maximum hőmérsékletek a hónap elején általában 24 °C körül alakulnak, míg a hónap közepétől egyre ritkábban számíthatunk 20 fok feletti értékekre. A hónap során átlagosan egy olyan napra számíthatunk, amikor 30 °C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála. Egyes években, mint például 1994-ben a hónap folyamán 7 nap mértek 30 °C fölötti hőmérsékleti értékeket.

Szeptember 20-a után általában fordulat következik be a talajhőmérséklet mélységi eloszlásában. Ettől a naptól kezdődően a talaj mélyebb rétegei melegebbek lesznek, mint a felsők. Ebben az időszakban néhány napig fellép az un. termikus egyensúly a talajhőmérséklet mélységi eloszlásában, azaz 1-1,5 m mélységig szinte nem változik a talaj hőmérséklete.

időjárás

A napi maximum hőmérsékletek a hónap elején általában 24 °C körül alakulnak, a hónap közepétől egyre ritkábban számíthatunk 20 fok feletti értékekre – fotó: István Erik

A következő hét időjárása

Az előttünk álló héten valószínűleg száraz, meleg időjárásra van kilátás, 25 °C körüli napi maximumhőmérsékletekkel. A szeptember első napjaira jellemző csapadékhullás ellenére a napi legmagasabb hőmérséklet adatok a sokéves átlag felett néhány °C-kal alakultak.

A hónap közepétől várhatóan ezek az értékek csökkeni fognak, ezért a levegő telítettsége, azaz a relatív nedvességtartalma, a hónap folyamán kisebb ingadozásokkal ugyan, de valószínűleg emelkedést fog mutatni. A lassan beköszöntő hűvösebb hajnali órákban ezért gyakori lesz a harmat képződése.

2019 szeptemberének időjárása

Tavaly a hónap első napjaiban hidegfront vonult át az országon, ami oszágszerte mintegy tíz fokkal csökkentette a hőmérsékletet, mely így 20 fok körüli maximumokra esett vissza. A hajnali lehűlés is jelentősen erősödött, sokfelé hűlt 10 fok alá a levegő. A lehűléssel azonban az Alföldön és a Dél-Dunántúlon nem érkezett meg a várt csapadék.

Összességében többnyire 20 és 40 mm közötti mennyiség öntözte a talajokat, délnyugaton és a Tiszántúlon csak 10-15 mm esett, de a Záhony-Nagykálló-Létavértes vonaltól keletre 10 mm alatt maradt a mennyiség, sőt az északkeleti határszélen még az 5 mm-t sem érte el. Heves szélviharokkal járó, komoly károkat okozó zivatarzóna is végigsöpört a keleti országrészben. A talaj felszín közeli része az ország döntő részén feltöltődött nedvességgel, a Tiszántúl északkeleti részén azonban továbbra is rendkívül száraz maradt a talaj.

A hó közepén számottevő csapadék már nem hullott, de az újabb hidegfront meghozta az első talajmenti fagyokat, sőt a fagyzugos helyeken már 2 m-es magasságban is előfordult fagy. A hónap utolsó dekádjában folytatódott a nagyrészt száraz idő, és a hőmérséklet is emelkedett. 23-tól ismét nedvesebb levegő érkezett fölénk, melynek hatására sokfelé jelentős mennyiségű csapadék hullott az országban (többnyire 10-20 mm), melyre a repcének már nagy szüksége volt, és az őszi kalászosok vetés előtti talajmunkáihoz is kedvező nedvességet teremetett. Az ország északnyugati, nagyjából harmada azonban kimaradt ebből az esőből, itt jelentős volt a csapadékhiány.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az Agrováció Kft.