Az elmúlt 24 órában egy ciklon hatására országszerte előfordult eső, zápor, zivatar, főként a Tiszántúlon és Észak-Magyarországon hullott jelentős mennyiség. Néhány helyen az intenzívebb zivatarokat felhőszakadás is kísérte - írja a met.hu

Megdőlt a szeptember 9-ére vonatkozó országos csapadékrekord

A Békés megyei Mezőkovácsházán 69,0 mm-es összeget regisztráltak, mellyel megdőlt a szeptember 9-ére vonatkozó országos csapadékrekord.

Ezidáig a napi maximumot Abony állomás tartotta, itt 2010-ben 61,0 mm volt a napi csapadékösszeg.

csapadék

Főként a Tiszántúlon és Észak-Magyarországon hullott jelentős mennyiség – fotó: pixabay.com

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

24 órás csapadékösszeg

24 órás csapadékösszeg (mm) – forrás: OMSZ

Az abszolút szélsőértékek csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel.

Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye.

Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme - írja a met.hu

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.