Szombat

Szombaton sok napsütés lesz, de emellett erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés és kevés fátyolfelhő is előfordulhat. A középső megyékben várható zápor, zivatar, melyeket felhőszakadás kísérhet. Az északkeleti megyékben nem valószínű csapadék.

Zivatarok környezetében erős, viharos széllökések lehetnek.

Hőmérséklet nappal: 28 és 33 fok között alakul, de az Alföld egyes részein 34, 35 fok is lehet.

Vasárnap

Vasárnapra figyelmeztetést adott ki az OMSZ hőség miatt. Elvétve fordulhat elő zápor, zivatar, erre nagyobb esély a délkeleti megyékben van. Mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében megerősödhet a szél.

Hőmérséklet éjjel: 14 és 20 között várható.

Hőmérséklet nappal: 31 és 36 fok között valószínű.

Hétfő

Hétfőn kevés fátyol-, illetve nappali gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Csapadék nem várható. Az északkeleti, a Dunántúlon a délies szél megélénkül.

hőség térképen

Országos kánikula – Ábra forrása: OMSZ

Hőmérséklet hajnalban: 15 és 21 fok között várható.

Hőmérséklet déltuán: 32 és 37 fok között alakul.


Görögországban 41 fokot mértek

Nagykiterjedésű anticiklon helyezkedik el középpontjával Lengyelország felett. Ez a magasnyomású képződmény legnagyobbrészt Közép-Európában nyugodt, derült időt okoz. Az anticiklon délkeleti peremén egy ciklon örvénylik, frontjai mentén csapadékos, felhős az idő.

A Brit-szigetek felett egy hatalmas kiterjedésű légörvény található. A ciklon melegszektorában, Franciaország és Németország nyugati részén a nedves levegőben kialakuló zivatarok lokálisan 50 mm-t meghaladó csapadékot, helyenként szignifikáns méretű jégesőt okoznak.

Hőmérsékleti szempontból Dél-Európában regisztrálják a legmagasabb értékeket, több helyen is 35, 36 fokot mérnek, sőt a görögországi Lamia településen egészen 41 fokig melegedett fel a levegő.

A Kárpát-medence időjárását egyelőre az anticiklon alakítja, de tőlünk nyugatra egy hidegfront keletkezik, amely szombaton napközben szórványosan záporokat, zivatarokat okoz, majd feloszlik felettünk. (MTI)

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Török Barna