Az első tavaszi hónap összességében az átlagosnál hidegebb és igen száraz időjárást hozott. Az első napokban azonban még folytatódott a február utolsó hetének nagy részét jellemző, szélsőségesen enyhe, nagyrészt száraz, áprilist idéző időjárás.

Ez nem volt veszélytelen, mert ha idejekorán beindulnak a kisebb hőigényű növények életfolyamatai, érzékenyebbé válnak a későbbi lehűlésekkel szemben. Ilyen szempontból akár kedvezőnek is tekinthető a 6-ára változást hozó hidegfront, bár igen erős, 10 Celsius-fokot meghaladó lehűlés kísérte. A kiadós esőzés azonban elmaradt, csak a keleti, északkeleti országrészben esett kevés eső.

A száraz időjárás ugyan kedvező volt az akkor még mindig belvízzel borított területeken, ugyanakkor az ország nagyobb részén már közel három hete nem esett, erősen kiszáradtak a felszínközeli talajrétegek. A hidegfrontot követő lehűlés hatására ismét visszatértek az éjszakai fagyok, a leghidegebb éjszakákon az ország túlnyomó részén -4 Celsius-fok alá csökkent a hőmérséklet, de -10 Celsius-fokosnál keményebb fagy csak kevés helyen – főleg a Duna–Tisza köze fagyzugos területein és az Északi-középhegység völgyeiben – fordult elő.

időjárás

A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2021. március 7-én

A hónap közepén, 12-e és 17-e között, átmeneti enyhülés, melegedés volt, többfelé esővel, záporral, de jelentősebb mennyiségű, 3–4 mm-t meghaladó csapadék csak az ország déli felén és az északkeleti megyékben esett.

Az igazi tavaszi napokat ismét erős lehűlés követte, 21-22-e körül kifejezetten télies idő volt, éjszakánként az ország nagy részén -4 és -10 fok közé csökkent a hőmérséklet, északon többfelé napközben is fagypont alatt maradt. Ezek a fagyok azonban feltehetőleg kisebb körzetekben okoztak elfagyást, a legtöbb gyümölcsösben nem tettek kárt.

időjárás

A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2021. március 21-én

A hónap utolsó hetére ismét az átlag fölé emelkedett a hőmérséklet, a március szinte kora nyárias idővel búcsúzott, 31-én délutánra az ország túlnyomó részén 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, északon, északnyugaton többfelé a 23, 24 fokot is elérte. A szárazság ugyanakkor folytatódott, a Dunántúl és a Duna–Tisza köze északi részén még a 10 mm-t sem érte el a csapadékösszeg, délen és keleten esett nagyobb mennyiség, de ott sem érte el a sokévi átlagot.

időjárás

A márciusban leesett csapadék összege

A száraz idő hatására a tél folyamán kialakult belvizek a legtöbb helyen megszűntek, ugyanakkor a felső talajrétegek erősen kiszáradtak, északon nagy területen 30% alá csökkent a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma, ami a tavaszi vetések szempontjából nagyon rossz.

időjárás

A felső 20 cm-es talajréteg nedvességtartalma március végén

Mi várható áprilisban a klímaadatok alapján?

Áprilisban a napi középhőmérséklet átlagos körülmények között 9 Celsius-fok körüli értékről 14 Celsius-fok közelébe, tehát közel 5 Celsius-fokkal emelkedik. A napi minimumok 4 fok alatti értékekről 7 Celsius-fok fölé, a maximumok 15 Celsius-fok közeléből 19 Celsius-fok fölé emelkednek, ahogy a mellékelt ábra mutatja.

időjárásÁprilisi klimatikus értékek (hőmérséklet)

A legerősebb lehűlés a múlt század eleje óta ebben a hónapban 2020. április 1-jén hajnalban volt, akkor -11,9 Celsius-fokig hűlt a levegő a Nógrád megyei Zabarban. Ezzel szemben a legmagasabb, áprilisban mért hőmérséklet 33,6 Celsius-fok, amit 1926. április 25-én regisztráltak Debrecen Pallag városrészében.

Az utóbbi évtizedekben határozott melegedés jellemzi ezt a hónapot. A múlt század eleje óta a legutolsó évtizedben volt a legmagasabb az áprilisi középhőmérséklet évtizedes átlaga. Az 1970-es évek óta folyamatos a melegedés, ahogy az alábbi grafikon is mutatja.

időjárásA havi csapadékösszeg területi átlagának sokévi értéke 45 mm körül alakul, a napi értékek viszonylag kis változékonyságot mutatnak: egész hónap folyamán 1 mm körül alakulnak.

A hőmérséklettel ellentétben a csapadék esetében csökkenő trend figyelhető meg a múlt század eleje óta. Különösen jelentős csökkenés látható az utolsó évtizedekben, a 2011-es évvel kezdődő volt a legszárazabb az utóbbi 120 évben.

időjárásA csökkenés nemcsak a csapadék mennyiségében figyelhető meg, a csapadékos napok száma is egyre kevesebb

Mire számíthatunk a legfrissebb numerikus előrejelzések szerint?

Az idei április első hete nagy hőmérséklet-változást hoz. A kora nyáriasan meleg kezdet után – egy hidegfront hatására – a hét utolsó napjaiban több mint 10 fokos lehűlés várható, húsvétkor az átlagosnál lényegesen hidegebb időre van kilátás. Ismét visszatérnek az éjszakai fagyok, a leghidegebb éjszakán, húsvéthétfőn hajnalban az ország túlnyomó részén fagyni fog, az északi országrészben és a Duna–Tisza köze nagy részén -3, -4 fok körüli fagy is lehet nagy területen, ami a virágzó gyümölcsfákra nézve igen komoly fenyegetést jelent, nem kis károkat okozhat.

A következő napokban is szeszélyes idő várható. Mérséklődik ugyan az éjszakai lehűlés, de újult erővel támad a tél, az ünnepek után többfelé várható havazás, és napközben is hűvös, de fagymentes idő lesz.

A folytatásban valamelyest emelkedik a nappali felmelegedés mértéke, de a hónap közepéig az átlagosnál hidegebb marad az idő. Az átvonuló frontok hatására szinte mindenütt várható több-kevesebb csapadék (eső vagy hó), de a lehulló csapadék hatására csak kevés helyen és kismértékben mérséklődik átmenetileg a szárazság, a legtöbb helyen tovább csökken a talajnedvesség, ami komoly problémát jelent a tavaszi vetések szempontjából.

A hónap második felére mind a hőmérséklet, mind a csapadékviszonyok tekintetében átlagos időjárást sugallnak az előrejelzések.

Vadász Vilmos meteorológus
MeteoPlaza