A precíziós mezőgazdasági mérnök képzéshez kapcsolódó innovatív képzésfejlesztésbe kezdett az Erasmus+ program keretében a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar. A program eddigi eredményeit szerdán mutatták be a Böszörményi úti campuson. A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) egy nemzetközi konzorcium tagjaként, 14 partnerintézménnyel együttműködve állítja össze a pilotképzést külföldi hallgatók részvételével.

Az agrárkar hallgatóinak mintegy 10 százaléka külföldi

"A Debreceni Egyetem szerteágazó kutatási tevékenysége révén számos nemzetközi intézménnyel dolgozik együtt, egyebek mellett kettős diploma kiadásának lehetőségén. Az Erasmus+ és a Horizon programok nagyban meghatározzák ezeket az együttműködéseket, a nemzetközi kutatásokat és a hallgatói tapasztalatcserét. A konzorcium munkája és az elért eredmények tovább mélyítik a sikeres, egyetemek közötti kooperációt" – mondta a program eredményeit bemutató szakmai nap megnyitóján Harsányi Endre, a DE agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.

Harsányi Endre, a DE agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.

Harsányi Endre, a DE agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese – fotó: unideb.hu

Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja a DE agrárképzésének és a MÉK kutatási rendszerének bemutatását követően kiemelte: az agrárkar hallgatóinak mintegy 10 százaléka külföldi, az Erasmus+ programban való részvétel nagyban segíti az intézmény nemzetköziesítését és tovább javítja a kar képzéseinek versenyképességét.

Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja

Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja – fotó: unideb.hu

"A projekt során kidolgozott innovatív tananyag a precíziós mezőgazdasághoz, valamint az agrárdigitalizációhoz kapcsolódik, a szakanyagokba a legmodernebb ismeretek kerültek be. A képzési anyag azonban nem csak a hallgatók számára jelent naprakész, modern ismereteket, az oktatók fejlődését is szolgálja. A programban a MÉK hét tantárgy fejlesztését végezte el, egyebek mellett a talajtan, a növénytermesztés és a vízgazdálkodás területén. A szakanyagok a szeptemberben induló precíziós mezőgazdasági mérnök képzés mellett a DE klasszikus mezőgazdasági mérnök szakán is hasznosíthatók" – fejtette ki Rátonyi Tamás, a DE MÉK Precíziós Technológia Tanszék vezetője.

Görögországból, Nigériából, Marokkóból, Üzbegisztánból és Törökországból is érkeztek hallgatók

A masTERs course on smArt Agriculture TECHnologies (TERRATECH) program keretében több mint 20 hallgató érkezett a debreceni agrárkarra, egyebek mellett Görögországból, Nigériából, Marokkóból, Üzbegisztánból és Törökországból.

"A projektben a hallgatók egyik csoportja Görögországban, Szalonikiben folytatja tanulmányait az International Hellenic University-n (Nemzetközi Görög Egyetem, IHU), míg a másik fele a Debreceni Egyetemen tölti a képzési időszakot. A két félév alatt két alkalommal kéthetes, úgynevezett mobilitási időszakra az egyik fogadó intézményben tartózkodó hallgatók átutaznak a másik egyetemre, csatlakoznak az ottani hallgatókhoz és gyakorlati jellegű képzésben vesznek részt" - mutatta be a mobilitási programot Fejér Péter István, a program koordinátora.

Fejér Péter István kiemelte: a projekt hallgatói a partnerintézményekkel együttműködő cégeknél egyhónapos gyakorlatot töltenek el és az ottani szakemberek segítségével diplomadolgozatot készítenek. A képzés végén záróvizsgát tesznek és MSc-diplomát szereznek, amelyet az IHU ad ki.

A masTERs course on smArt Agriculture TECHnologies (TERRATECH) program szakmai napján a konzorciumvezető Portói Egyetem oktatói, Ruth Pereira és Susanna Carvalho, valamint a Nemzetközi Görög Egyetem kutatói, Theodoros Kosmanis és Dimitrios Tziourtzioumis bemutatták a programba bevont kutatásaik eredményeit.