December: "... tényleg fehér lesz?"

Amennyiben ránézünk az első téli hónapunk átlagos hőmérsékleti viszonyait bemutató grafikonra, egyből szembetűnik, hogy túl nagy változás a hónap elejét, illetve végét jellemző hőmérsékletek között nincs, de a hónap második felében már a fagypont körüli hőmérsékleti értékek fordulnak elő nagyobb számban. Természetesen szélsőségek ebben a hónapban is lehetnek, amit jól mutatnak az ábrán szaggatott vonallal jelzett maximum-, illetve minimum-rekordhőmérsékleti értékek.

A hónap folyamán a napi minimum-hőmérséklet már többször elérte a -25 fokot (vagy az alatti értéket), és bár ezek a rekordok nagyrészt a múlt században következtek be, ám a december havi legalacsonyabb értékért nem kell időben ilyen messzire visszamennünk, hiszen azt, -28.3°C-ot Zabaron (Nógrád megye) 2002. december 26-án mérték.

A hónap legmagasabb hőmérsékletét, 22.0°C-ot 1989. december 17-én, Marcali ( Somogy megye) területén mérték.

időjárás-grafikon

December havi klimatikus hőmérsékleti adatok – forrás: MeteoPlaza

A tél hazánkban a legszárazabb évszak, csapadékosságát tekintve azonban december kiemelkedik a téli hónapok közül, ugyanis a havi csapadékmennyiségének országos átlaga 41,2 mm (a másik két hónapban az  országos átlag 30 mm közelében alakul).

A csapadék területi eloszlása igen szeszélyes, hiszen csapadékos és szárazabb vidékek egészen közel találhatók egymáshoz. A Dunántúl nagy részén az átlagosnál magasabb a havi csapadék mennyisége, kivételt képez viszont az Alpokalja területe. Hasonló a helyzet az Alföldön is, ahol többnyire az átlagosnál kevesebb csapadék esik, ám az Alföld északnyugati vidékein (ide tartozik a főváros környéke is) az átlagosnál több csapadék hullik, sőt itt esik ebben a hónapban a legtöbb.

devemberi csapadék

December havi klimatikus csapadékadatok – forrás: MeteoPlaza

A várható időjárással kapcsolatos legizgalmasabb kérdések decemberben a következők:

• Mikor várható tartósan fagyos idő?
• Lesz-e hótakaró, ami megvédi a növényeket a szélsőséges hőmérséklettől?

És az örökzöld kérdés:

• Fehér lesz-e a karácsony?

Lássuk, mit mutatnak az előrejelzések!

Időjárás december 1-4-ig:

A Földközi-tenger felett örvénylő mediterrán ciklon dél felől nedves, a magasban enyhe, ezzel egy időben a Kelet-Európa felett terpeszkedő anticiklon kelet felől az alsóbb légrétegekben hideg levegőt szállít térségünkbe. A két légtömeg felettünk keveredik, így csapadékos, hazánk egy részén téli időjárás várható. A csapadék halmazállapota változó lesz, többfelé esőre, de a Dunántúl nyugati felén havas esőre, hóra is számíthatunk, északkeleten pedig vegyes halmazállapotú lehet a csapadék (eső, ónos eső, havaseső, hó is előfordulhat). Az Alföld nagy részén nem valószínű csapadék.

időjárás-grafikon

A mediterrán ciklon a magasban meleg levegőt szállít fölénk, de az alsó légrétegekben kelet felől érkező hideg levegő ad téli jelleget az időjárásnak – forrás: MeteoPlaza

A hét utolsó napjaiban dél felől igen enyhe levegő érkezik fölénk, emiatt jobbára eső várható az országban több helyen, majd vasárnap, a nap második felében érkező hidegfront hatására az esti órákban északon már ismét havazhat.

Várható időjárás december 5-11 között:

A front átvonulása után sem számíthatunk nyugodt időre, mert időjárásunk alakítását a Nyugat-Európa déli partjai közelében megerősödő ciklon veszi át. Egyre enyhébb és a hét közepétől nedves levegőt szállít fölénk, emiatt sokfelé várható újabb csapadék, szinte mindenütt eső formájában. Hazánk nagy részén kiadós mennyiségűnek ígérkezik a hét második felében lehulló csapadék. A csapadékos idő ellenére emelkedik a nappali felmelegedés mértéke, a hétvégén sokfelé eléri, sőt több fokkal meg is haladhatja a 10 fokot a csúcshőmérséklet.

időjárás-grafikon

A Délnyugat-Európa felett örvénylő ciklon hatására enyhül ugyan az idő, de sokfelé várható eső – forrás: MeteoPlaza

December 12-18.:

A hét első felében hazánktól északra egy hidegfront suhan el, ám komolyabb változást ez nem hoz időjárásunkban, folytatódik az enyhe idő, de számottevő mennyiségű csapadék hazánk nagy részén nem várható.

A front elvonulása után a Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon újból erőre kap, és hatására igen nedves, továbbra is enyhe levegő sodródik fölénk a hét második felében.

időjárás-grafikon

A Brit-szigetek közelében kimélyülő ciklon szállít fölénk nedves, enyhe levegőt – forrás: MeteoPlaza

Sokfelé újabb, kiadós esőre számíthatunk, 10 fok közeli csúcshőmérsékletek mellett.

Időjárás december 19-25. között:

A hét első felében a korábbi csapadékot adó ciklon a kontinens belső területei fölé sodródva szétesik, emiatt markáns változás nem valószínű ekkor, időjárásunkban marad a felhős, enyhe idő, időnként esővel, záporokkal.

A hét közepén, a karácsonyi ünnepek előtt, egy észak felől a kontinens belső vidékei felett keletre vonuló markáns ciklon hoz némi izgalmat időjárásunkban. A ciklon hátoldalán érkező hideg levegő zöme azonban elkerüli hazánkat, emiatt a csapadék zöme esőként hullik, havazásra legfeljebb a hegyekben számíthatunk.

időjárás-grafikon

A skandináv „ciklonka" borzolja a kedélyeket – forrás: MeteoPlaza

A folytatásban már az Izland feletti középponttal kimélyülő ciklon határozza meg kontinensünk időjárását, amely az Atlanti-óceán térségéből igen nedves, de továbbra is enyhe levegőt szállít majd az ünnepek alatt hazánk térségébe. A hét végén emiatt esős és egyáltalán nem telet idéző időjárásban lesz részünk.

Rögtön megkaptuk tehát a választ a címben feltett kérdésre: Nem, sajnos idén sem lesz fehér a karácsony.

December 26-31.:

A folytatásban, a két ünnep között is ez a nagy kiterjedésű légörvény alakítja időjárásunkat, hatására több hullámban érkezik hol enyhe, hol hideg, időnként nedves levegő térségünkbe. Emiatt több alkalommal várható csapadék, az enyhe idő miatt zömében továbbra is eső.

időjárás-grafikon

A hét elején még változékony, enyhe időt okozó ciklon északkelet felé vonul, utat engedve a kelet felől érkező hidegebb levegőnek – forrás: MeteoPlaza

Az év utolsó napjaira már pár fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk, de a csapadékot hozó frontok elkerülik az országot, így hűvösebbre fordul ugyan az idő, megjelennek az éjszakai fagyok is, de komolyabb csapadék ekkor nem valószínű.

Összefoglalva:

Kimondottan változékony, csapadékos és jobbára enyhe időt hoz majd az előrejelzések szerint a december. Igaz, hogy téli hónap, de egy kis havat és fagyos időt legfeljebb a hónap elején láthatunk, az utána következő időszakot már az enyheség és a gyakori csapadék, az eső jellemzi majd.

És csak ismételni tudjuk magunkat ... idén is fekete lesz a karácsony.

Spoiler: az "igazi tél"-re, havazásra, kemény fagyokra egészen január közepéig várnunk kell, akkor viszont .... na, ez majd a következő előrejelzésből kiderül.

(Megjegyzés: a térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M", az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A" betű jelöli. A klímagrafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült. Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszú távú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk. Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előre jelezhetik.)