A BASF 2012-ben indította útjára online szőlőbetegség-előrejelző rendszerét. A rendszer két szempontból is újdonságot jelentett. Az egyik az volt, hogy bár nagy területre adunk előrejelzéseket, nem hagyatkozunk kizárólag a mérőállomások és a számítástechnika által előállított előrejelzésre, hanem minden borvidéken hozzáértő kollégáink járják az ültetvényeket, és személyes tapasztalataik, valamint a mért eredmények szintézise alapján írják meg rendszeres növényvédelmi javaslataikat.
A másik újdonság maga a szoloelorejelzes.basf.hu honlap (1. kép), amely közérthető formában teszi elérhetővé az állomások adatait. Ezek az adatok kiválaszthatók listából vagy térképről, és meg-te-kinthetők grafikon vagy táblázat formájában. Az állomások adatait és a rendszer által számolt veszélyindexeket le is lehet tölteni. Ugyanezen a felületen elérhetőek a szakértőink által írt, fotókkal, ábrákkal kiegészített szöveges előrejelzések is. Az sem elhanyagolható innováció, hogy ez az első olyan rendszer az országban, amelyik egyetlen honlapon több borvidék előrejelzéseit teszi el-érhetővé minden regisztrált felhasználó számára.

1. kép. A szoloelorejelzes.basf.hu honlap több borvidék előrejelzéseit teszi elérhetővé közérthető forrmában

Milyen tanulságokkal szolgált az eltelt év?

Talán a legfontosabb tanulság, hogy partnereink kétségkívül igényt tartanak az ilyen típusú szolgáltatásra. A növényvédelmi előrejelzés és a hozzá kapcsolódó szakmailag megalapozott technológiai javaslatok nagyban segítik a termesztők munkáját, javítják a szőlőtermesztés sikerességét és jövedelmezőségét. A javaslatok figyelembevételével a kezeléseket jobban lehet időzíteni, tudatosabban lehet növényvédő szert választani, nő a hatékonyság, sőt az indokolatlan kezelések is elkerülhetőek: nincs fölösleges költség, továbbá csökken a környezet, a dolgozók és a fogyasztók növényvédőszer-terhelése is.
A betegségek kialakulásának egyik fő feltételét, az időjárási körülményeket a meteorológiai állomás tudja jelezni. Ennek alapján a rendszer nagy pontossággal kiszámítja a fertőzés elméleti valószínűségét. A kórokozók és a szőlő aktuális állapotát ugyanakkor csak a jó szakember tudja megítélni. Ez a szezon is megerősített minket abban, hogy a pontos és hiteles szőlővédelmi előrejelzéshez a precíz meteorológiai mérések és betegségmodellek, valamint a jó szakemberek helyszíni megfigyelései egyaránt nélkülözhetetlenek – egyik sem működik a másik nélkül.
Végül, de nem utolsósorban kiderült, hogy a kialakult négyoldalú együtt-működés nagyon hatékonnyá teszi a rendszer üzemeltetését és fejlesztését. Négyoldalú, hiszen a gyártó (Pessl GmbH), a magyarországi forgalmazó (Agrárin Kft.) és a BASF közötti szoros együttműködésbe, a rendszer fejlesztésébe negyedikként bekapcsolódtak Önök, a szőlőtermesztők és növényvédelemmel foglalkozó szakemberek is. A felhasználók által beküldött javaslatok, a megosztott tapasztalatok teszik teljessé a kört, biztosítanak visszajelzéseket és adnak újabb ötleteket a rendszer további fejlesztéséhez.

Melyek a legújabb fejlesztések, milyen újdonságokkal szolgálunk 2013-ban?

Az Ászár–Neszmélyi és a Soproni borvidéken az eddigi külső üzemeltetésű állomáshálózatot saját állomásokra cseréljük, így teljesen integrálni tudjuk őket a rendszerbe. Ez azt jelenti, hogy májustól a szöveges előrejelzésen túl minden pillanatban nyomon lehet követni az itt elhelyezett állomások adatait is honlapunkon. A fentiek mellett két újabb borvidékkel bővítjük a hálózatot, így már a Balatonfüred–Csopaki és a Móri borvidéken is tudunk folyamatos előrejelzést szolgáltatni, a vegetáció kezdetétől (2. kép).

2. kép. A weboldalon immár 17 borvidék mérőállomásainak adatai elérhetők

Milyen további újdonsággal szolgálunk partnereinknek? A felhasználóbarát webes felület érdekében három komolyabb és több kisebb módosítással egyszerűsítjük a regisztráltak számára az információhoz jutást.
Elkezdtük a személyre szabható felület kialakítását. A regisztrált partnerek beállításaik között eldönthetik, hogy belépés után milyen adatok fogadják őket, melyik állomás adatait, illetve  melyik borvidék előrejelzését akarják azonnal látni.
A még gyorsabb információáramlás érdekében elindítjuk e-mailes automata értesítő szolgáltatásunkat. Azon partnerek, akik a regisztrációkor megadták, hogy melyik borvidéken dolgoznak, automatikus értesítést fognak kapni a regisztráció során megadott e-mail postafiókra, valahányszor a borvidékre vonatkozóan új előrejelzés kerül fel az oldalra kollégáink tollából. Partnereinket nem terheljük fölösleges levelekkel, de ami valóban fontos számukra, arról azonnal értesíteni tudjuk őket.

Végül egy 2012-ben már tesztelt újdonságunk 2013-tól rendszeressé válik. Kollégáink közül többen készítenek majd videofelvételeket a szezon aktualitásairól, így teszik még látványosabbá, érthetőbbé mondanivalójukat (3. kép).


3. kép. Kollégáink videofelvételeket is készítenek a szezon aktualitásairól

Hosszú távú terveink, amelyeken folyamatosan dolgozunk…

A jövőben tovább szeretnénk növelni a rendszer által lefedett borvidékek számát, és elérhetővé tenni a szolgáltatást minden regisztráló számára, aki partnerünk kíván lenni a szőlő növényvédelmében. Szeretnénk továbbá olyan újabb elemeket beépíteni a rendszerbe, amelyekkel mind a már meglévő, mind az újonnan megjelenő kórokozók ellen segíteni tudjuk a növényvédős és szőlőtermesztő szakemberek munkáját.

Najat Attila

kultúrafelelős