Termesztési szempontból a káliumnak, mint meghatározó növényi tápelemnek a szerepe hármas:

• Növeli a termésmennyiséget, mert több zöldségfaj gazdasági értelemben vett termése igen jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, ezért a termésnövekedéssel a növény káliumfelvétele is közel egyenes arányban növekszik, továbbá az optimális káliumellátás elősegíti a zavartalan növényi anyagcserét, ami szintén hozzájárul a kiemelkedő terméseredmények eléréséhez.

• Azáltal, hogy javítja a növények hidegtűrő képességét, növeli a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet és fokozza a szárazságtűrést, javítja a termésbiztonságot is (pl. káposztafélék, gyökérzöldségek).

• Számos vonatkozásban kedvezően hat a termésminőségre, elősegíti az aroma-, az íz- és a színanyagok kialakulását, növeli a termés cukor-, fehérje- és vitamintartalmát (csemegekukorica, görögdinnye, sütőtök). Azáltal, hogy fokozza a színanyagok képződését, javítja a termés külső megjelenését, a piacosságát (pl. paradicsom, fűszerpaprika, sárgarépa, cékla). Növeli a termés szárazanyag-tartalmát és a sejtfalak vastagságát, ebből adódóan javítja a tárolhatóságot (burgonya, hagyma, fejes káposzta).

Kálium a növényben

A kálium döntő része a fiatal növényi részekben található ott, ahol az anyagcsere játszódik le, és ott, ahol a sejtosztódás a legintenzívebb. Mobilitása igen nagy, mivel többnyire ionos formában van jelen a növényi sejtnedvben és a kolloidokon. Tekintettel arra, hogy a növény vegetatív részeiben halmozódik fel, így számos zöldségfajnál – ellentétben több szántóföldi növénnyel – a betakarítás alkalmával nem jut vissza a talajba, a terméssel együtt elszállításra kerül (például: káposztafélék, levélzöldségfélék, gyökérzöldségek).

A felvett kálium mennyisége jelentős mértékben függ a növényfajtól, a termesztési módtól, a tenyészidőtől, és nem utolsósorban a termésmennyiségtől (1. táblázat).

1. táblázat: A szabadföldi zöldségfélék fajlagos káliumigénye és a termés kifejlesztéshez szükséges káliummennyiség (K2O)

Zöldségfaj

Fajlagos tápanyagigény (kg/t)

Várható termés (t/ha)

… és a terméshez szükséges (K2O)

Paradicsom

6,6

70–120

460–800

Paprika

7,0

40–80

280–560

Zöldborsó

22,5

6-12

130–270

Zöldbab

20,0

10–14

200-280

Uborka

3,0

40–80

120–240

Görögdinnye

9,3

40–100

370–930

Sárgarépa

6,0

40–100

240–600

Petrezselyem

8,0

30–60

240–480

Cékla

8,0

20–40

160–320

Zeller

6,5

30–60

190–390

Retek

8,0

20–60

160–480

Fejes saláta

6,0

50–70

300–420

Vöröshagyma

4,7

30–60

140–280

Fokhagyma

7,0

20–40

140–280

Karfiol

8,8

20–40

180–350

Fejes káposzta

6,0

40–120

240–720

A kálium hiánya számos élettani zavart és fejlődési rendellenességet okozhat. Kezdetben a hiány csak a növekedést gátolja, de egy idő után a növény vízgazdálkodásában is zavart vált ki (hamarabb hervad a növény, a déli órákban jobban kókad). A leveleken a káliumhiányt elsőként az ér közötti szövetek sárgulása jelzi, amely mindig a levélcsúcsnál kezdődik, és a levél széle mentén halad a levélnyél irányába.

Káliumhiány esetén a főerek és a főerek menti szövetek élénk zöldek maradnak egészen a levél lehullásáig, amikor az erek között nagyobb kiterjedésű nekrotikus foltok képződtek (1. kép).

Káliumhiány tünete uborka levelén

Káliumhiány tünete uborkalevélen.

Ettől a káliumhiány esetében jellegzetesen tarka (csíkos) lesz a levél, szemben például a nitrogénhiánnyal, amely a levéllemez egyenletes sárgulását okozza.

A káliumhiányban szenvedő növény csúcsi növekedése leáll, az uborkán és a paradicsomon kevés oldalhajtás képződik, a paprika az ültetést követően nem bokrosodik, súlyos esetben előfordul, hogy a tenyészőcsúcs teljesen elpusztul. A növény érzékenyebb lesz a betegségekre. A káliummal bőségesen ellátott paradicsomnak jobb a színesedése, gyorsabb az érése, hiánya esetén a zöldtalpasságra és a zöldfoltosságra hajlamos fajtákon kialakulnak a jellegzetes színanyagbetegségek (2. kép).

paradicsom

Káliumhiány hatására mutatkozó színhiba, zöldfoltos bogyók.

Fontos szerepe van a cukorképződésben, ezért közvetlenül a termés ízére is kihatással van.

Termesztésben a paprika, a paradicsom, az uborka, a fejes saláta és a káposztafélék levelein előforduló káliumhiány-tünet kissé emlékeztet néhány gyomirtó szer okozta színelváltozásra is. Ezektől általában abban különböztethető meg, hogy a káliumhiány klorózisa mindig az alsó leveleken jelenik meg először, szemben a herbicidek okozta kórképpel, amely rendszerint a fiatalabb növényi részeken figyelhető meg.

A kálium-túladagolás elsősorban sókártétel formájában nyilvánul meg, de az is előfordulhat, hogy konkurens ionok – magnézium, kalcium, bór, cink, mangán – hiánytünetét váltja ki (ionantagonizmus).

Kálium a talajban

A növény a gyökerén keresztül csak a talajoldatból képes káliumot felvenni. A talaj viszont folyamatosan pótolja az ilyenformán hasznosított káliumot az agyagásványok felületén elhelyezkedő káliumból, magát a folyamatot a talaj káliumpufferoló képességének nevezzük. A talajban lejátszódó káliumdinamika következtében az agyagásványok rétegrácsai között elhelyezkedő kálium viszont az ásványok felületén elhelyezkedő kálium-ionokkal van dinamikus kapcsolatban, csökkenésük esetén a rétegrácsokból pótlódnak.

Az agyagban gazdag talajok több káliumot tartalmaznak, mint a homok, ebből adódóan jobb káliumpufferoló képességgel rendelkeznek. A talajoldat viszont hektárra számítva jó esetben nem több mint 40-50 kg K2O-t tartalmaz, ami magában az intenzíven termesztett zöldségfélék igényét nem képes kielégíteni, annak csupán töredéke.

Káliumban erősen elszegényedett talajok esetében fordított helyzet is előállhat, a könnyen felvehető káliumionok az agyagásványok felületén, majd az agyagásványok rétegrácsai között fixálódnak, a növény számára elérhetetlenné válnak. A káliumfixálás jelenséget meg lehet előzni, azaz a talajoldat káliumtartalma és a növény igénye közötti nagy K-különbséget mesterségesen, ásványi trágyázás útján lehet pótolni. Laza szerkezetű, humuszban szegény homokon további veszteség oka lehet jelentős csapadék és intenzív öntözés hatására a kálium kimosódása.

A kísérletek során bebizonyosodott, hogy a kálium nemcsak mint növényi tápanyag, de a talaj humusztartalmához hasonlóan hatással van a talaj víztároló-képességére is.

A növény kizárólag csak azt a vizet tudja felvenni, amely a közepes nagyságú talajpórusokból származik. A nagyméretű pórusok nem képesek a gravitációval szemben a vizet megtartani, ezért az a növény számára az elvész. Az egészen kis pórusok vízkészlete olyan erősen kötődik a talajhoz, hogy az a növény számára hozzáférhetetlen.

A növekvő káliumadagok hatására a talaj szerkezeti tulajdonságai javulnak, mert a kálium a talajban „hidakat” képez, amelyek megosztja a nagy térfogatú pólusokat, ezáltal a talaj a vizet a növény számára felvehető formában jobban megtartja.