A zöldségnövényeinket károsító gombabetegségeknek se szeri, se száma. Peronoszpóra, lisztharmat, rozsda, szeptória, alternária, fitoftóra, kladospórium, szürkepenész, kolletotrichum, fóma, a teljesség igénye nélkül. Elsősorban a fertőzés megelőzése elsőrendű feladatunk szabadföldön és hajtatott kultúrákban egyaránt. Ha azonban már megtörtént a baj, abban az esetben meg kell akadályoznunk a betegségek terjedését és gyógyítanunk károsodott növényeinket.



A hajtatott paprikát, illetve paradicsomot elsősorban a lisztharmat, a szürkerothadás, a fitoftóra és az alternária károsíthatja. Ezenfelül paradicsomban a szeptória, illetve a kladospórium is megjelenhet. Paprikában pedig még a kolletotrihumos bogyófoltosság is károkat okozhat.

A szabadföldi zöldségfélék is jelentős kártételnek vannak kitéve. A káposztaféléket leginkább a peronoszpóra, a lisztharmat, az alternária, valamint a fóma fertőzheti meg. A peronoszpóra a vegetáció egész ideje alatt megjelenhet, igen jelentős kártételt idézve elő. A kórokozó a palánták pusztulását éppúgy okozhatja, mint az idősödő káposztafejek tárolási rothadását.

A gyökérzöldségek növényvédelmét nehezíti, hogy az utóbbi években igencsak megritkult a kultúrában engedélyezett növényvédőszerek száma. Kevés hatékony megoldás áll rendelkezésre, pedig a sárgarépát, zellert és a petrezselymet a peronoszpóra, rozsda, lisztharmat, alternária és a szeptória is károsíthatja. Mindegyik betegség a levélzetet támadja meg, amely részleges vagy teljes elvesztése következtében pedig a gyökértest gyengén vagy nem fejlődik.

A spárga és a póréhagyma növényvédelme talán a fent említett kultúráknál is nehezebb, hiszen itt még kevesebb lehetőségünk van a rozsda, az alternária, valamint a szürkepenész fertőzésének megakadályozására.



A vöröshagyma és fokhagyma veszedelmes betegsége a peronoszpóra. Járványszerű fertőzése esetén szinte az egész termést képes lepusztítani. Nedves időszakban az alternária és a szürkepenész is pusztítja a termést.

A fent említett betegségek hatékony kivédésére fejlesztette ki a Syngenta innovatív termékét, az Amistar Top-ot, amely már jól ismert és igen népszerű a felhasználók
körében és hatékonyságát évről-évre bizonyítja jó néhány kultúrában, 2013-tól pedig már a hagymafélékben és levélzöldségekben (petrezselyem, zeller, koriander) is engedélyezett.

Miben rejlik az Amistar Top egyedülálló hatékonysága?

Az Amistar Top két hatásmechanizmusban eltérő, egymás hatékonyságát felerősítő, igen markáns gombaölő hatással rendelkező, felszívódó hatóanyag gyári kombinációját tartalmazza.

Az Amistar Top 200 g/l azoxistrobin-t és 125 g/l difeno-konazol-t tartalmaz.

Az azoxistrobin már régóta meghatározó jelentőségű a zöldségfélék védelmében.

A difenokonazol az utóbbi időkig csak a gyümölcstermesztők körében jelentette a megbízható védelmet, azonban néhány éve már a zöldségfélék betegségei ellen is bizonyíthat. Hatékonyságát számtalan hazai és külföldi termelő megelégedettsége igazolja.

Két egymástól eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag egyedülálló kombinációja!

Az azoxistrobin gátolja a gombák légzését, ezáltal megszakítva a kórokozó energiafolyamatait és a spórák csírázását. A difenokonazol megakadályozza a gombafonalak kialakulását, ezzel blokkolva a kórokozó bejutását a növénybe és a fertőzés létrejöttét. A difenokonazol egyedülálló kuratív (gyógyító) hatással is rendelkezik, egy olyan hatóanyag, amellyel a zöldségféléket károsító gombák eddig még nem találkoztak.

Mindkét hatóanyag rendelkezik kontakt, transzlamináris és levélszisztemikus hatással, így a növény minden részébe eljutva teljes körű és hosszantartó védelmet biztosítanak.

Az Amistar Top 1 literes és 250 ml-es kiszerelésben is kapható, II-es forgalmi kategóriás készítmény.

A munkavédelmi és egészségügyi előírásokat, valamint az engedélyezett dózist mindig maradéktalanul tartsuk be!


Antal Gyula, Syngenta

Bővebben a Syngenta honlapján >>>