Magyarországon jelenleg csaknem 80 ezer termelő foglalkozik szőlőtermesztéssel, ebből jelentős arányt képviselnek az 1 hektár alatti területtel rendelkezők. Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója kifejtette: a borászok a jó növényvédelmi technológia mellett kifogástalan borászati technológiát alkalmaznak termékeik készítésénél. Hiszen csak egészséges szőlő tud megfelelő minőségű boralapanyagot teremni. E két terület - a növényvédelem és a borászat - összehangolt munkájának eredményeit a fogyasztók élvezhetik a fajtajelleges, kiváló minőségű borok fogyasztásával. A fejlődés egyértelműen leszűrhető, mert a borászatok szép sikereket érnek el a nemzetközi mezőnyben is.

- Örömteli, hogy idén is 140 borász nevezett az ország szinte összes borvidékéről – mondta Czigány Tibor. - A beérkezett 373 nevezést a nevező cégek borászaiból kialakított 10 bizottság bírálta el. Idén már lényegesen nagyobb összetettség és gazdagabb gyümölcsaroma volt jellemző a Syngenta borversenyre benevezett fehér és rozé borokra, a borászok tudatossága örömteli számunkra. A vörösborok tekintetében a szőlő alapanyag mellett kiemelkedő fontosságú az érlelés, mely a benevezett 106 vörösbor minőségét nagymértékben meghatározta.

Az aszály éve volt 2011 után a tavalyi év is, viszont a borászok az előző év tapasztalatai alapján a helyes szüreti időpont megválasztása mellett nagy odafigyeléssel kiváló minőségű borokat készítettek, értékelt dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének docense, a borverseny elnöke.

2012-ben súlyos betegségekkel nem kellett a gazdáknak szembenézniük, viszont a szakszerű növényvédelmi technológia megválasztása és alkalmazása a száraz években is rendkívül fontos, jelentette ki dr. Májer János. A Badacsonyi Szőlészeti és Borászati  Kutatóintézet igazgatója kifejtette: az egymást követő második száraz év sok helyen kényszerérést okozott, idén is tapasztalható volt a magas mustfokok mellett az alacsony savtartalom, így azok a pincék tudtak magas minőségű, fajtakarakterrel bíró bort produkálni, amelyek borászai időben leszüretelték a szőlőt.

A siófoki gálán átadták a legkiválóbb boroknak járó Quadris-díjakat, ezt idén a Béres Szőlőbirtok 2007-es Béres Tokaji 6 Puttonyos Aszúja, a Schieber Pincészet 2011-es Cabernet Franc-ja és a Varga Pincészet 2009-es ’Aranymetszés” Balatoni Olaszrizling bora érdemelte ki. Hét bor nagyarany, 74 arany, 161 ezüst, 109 bronz minősítést kapott, 18-an pedig oklevelet vettek át.

Quadris-díj:

Borászat

Fajta

Évjárat

Borvidék

Béres Szőlőbirtok Kft.

Béres Tokaji 6 Puttonyos Aszú

2007

Tokaji borvidék

Schieber Pincészet

Cabernet Franc

2011

Szekszárdi borvidék

Varga Pincészet Kft.

"Aranymetszés" Badacsonyi Olaszrizling

2009

Badacsonyi borvidék

Nagyarany:

Borászat

Fajta

Évjárat

Borvidék

Ostoros-Novaj Bor Zrt.

Egri Merlot - Pinot Noir Rosé

2012

Egri borvidék

Mészáros Borház Kft.

Szekszárdi Syrah

2011

Szekszárdi borvidék

Koch-Vin Kft.

Cabernet Sauvignon Barrique

2011

Hajós-Bajai borvidék

Koch-Vin Kft.

Cserszegi Fűszeres

2012

Hajós-Bajai borvidék

Günzer Zoltán

Ördögárok

2008

Villányi borvidék

Babits Pincészet

Tokaji Aszú

2006

Tokaji borvidék

Tolcsva-Bor Kft.

Tokaji 5 Puttonyos Aszú

2005

Tokaji borvidék