A metszés a kertészeti slágertémák egyik örök dobogósa, a szakszerű visszavágás ugyanis az esetek többségében – főképpen a gyümölcstermőknél – alapfeltétele az egészséges növekedésnek, és a bő termésnek.

A metszés jellemzői nagyban függnek az adott fajtól, így általános tanácsokat nehéz adni, hiszen ami például érvényes a szőlő esetében, az nem alkalmazható a diófánál. Érdemes tehát olyan növényfajokkal foglalkozni, melyek kívül esnek a megszokott, szinte minden kertben előforduló fajoknál, így metszési tudnivalóik sem annyira közismertek. Ide tartozik a citrom is, melyet évtizedekkel ezelőtt előszeretettel tartottak vidéki házaknál az egzotikumokat kedvelő növénybarátok, később azonban kiment a divatból, ám az elmúlt években újra egyre többen ismerik el a citromfa szépségét és hasznosságát.

Citromfa

A citromfa újra divatba jött – fotó: pixabay.com

A citromfa tavaszi ápolása

A citrom tavaszi metszése előtt van pár elintéznivaló, melyeket nem lehet elmulasztani. A citrusféléket márciustól kezdve lehet elővenni a teleltetőhelyről, hogy átmenetileg egy szélvédett, nem tűző napos területre kerüljenek (a kertben vagy a teraszon, esetleg a balkonon). Csak több napos, egy-két hetes edzés után lehet a kiszemelt helyükre állítani őket, ahol bőségesen kapnak napot, és melegben lesznek.

A citrusokat célszerű az imént vázolt a tavaszi akklimatizálás előtt alaposan megtisztítani, átnézni kártevők után, szükség esetén lemosni őket a kádban langyos zuhannyal, és persze ilyenkor jön a metszés ideje is.

A metszés fontossága megkérdőjelezhetetlen, ugyanis a magukra hagyott növények erős sudárhajtásokat nevelnek, megnyurgulnak, meghosszabbodnak, a termő rész pedig felkopaszodik, így nem csak esztétikai csorbát szenved a növény, de a termésmennyiség is jóval csekélyebb lesz. Mindezt megelőzhetjük szakszerű visszavágással, ami ugyan hosszabb növekedési időszakot eredményez, de mindenképpen látványosabb, egészségesebb és termékenyebb lesz a növény.

A citromfa tavaszi metszése

A metszés lépései egyszerűen összefoglalhatók, a tennivalók nem bonyolultak, kezdő kertészkedők is könnyedén elvégezhetik ezt a munkát.

  • Elsőként a sérült, beteg részeket vegyük szemügyre, ezeket mindenképpen el kell távolítani.
  • A lehajló ágak lenyesésével egységesebb, kompaktabb kinézetet adhatunk növényünknek, ez az esztétikai jellegű visszavágás is nagyon fontos.
  • A lombkorona belseje felé növő ágakat célszerű megritkítani, tőből kivágni, csak azon ágakat hagyjuk meg, melyek más ágakat nem kereszteznek, és felfele törnek. Kivételt képeznek a sudárhajtások, ezeket ajánlott még idejében megmetszeni, 4-5 leveles szintig.

Az ágak teljes eltávolítása után ugyanott új ág nem fog keletkezni, ezért ügyeljünk a helyes korona kialakításra, a rontott vágást nem lehet már visszacsinálni, ezért inkább szánjunk időt az ágrendszer áttanulmányozására, és akkor vágjunk, ha biztosak vagyunk a dolgunkban.

A már meglevő ágakat mindig úgy célszerű visszametszeni, hogy több hajtáskezdemény, vagy kisebb hajtás maradjon rajta.

Az idős leveleket metszéskor el lehet távolítani, ez serkenti a növényt az újrahajtásra, a fiatalokat viszont hagyjuk meg.

A citromfa tüskéit ne vágjuk le, ha nagyon zavarónak bizonyulnak, akkor a fásodott tüskék fás részéből lehet lecsípni, de egyebekben ez a növény része, mint nekünk a körmünk.

A törzs nevelése céljából a fő ágról, vagy már meglevő törzsről az oldalhajtásokat metsszük le. A gyengébb veszőket melyek még gyümölcs súlyát nem bírják el, akár két rügyre vissza lehet metszeni, ezek valószínűleg úgyis letörnének.

A termővesszőket úgy metsszük, hogy a rügyek kifele álljanak, ne a korona irányába, így a hajtásnövekedés a koronától kifele fog megtörténni, szellősebb lesz a korona, és a szép sárga gyümölcsöket is mind látni fogjuk.

A citromot négy rügyre kell visszametszeni, az egyéb fajtákat mint a calamondin, vagy ritkaságnak számító, de látványos és ízletes terméssel rendelkező kumquat, akár hat rügyre is hagyhatjuk.

A metszőolló legyen éles és tiszta

Nem szabad kifelejteni tudnivalók köréből, hogy a szakszerű metszés egyik sarokpontja az éles és tiszta metszőollóA vékonyabb ágak, rugalmasabb hajtások miatt jobb egy kisebb méretű, nem pedig fákhoz és cserjékhez való nagyobb metszőollót választani, akár egy jó minőségű, kis-, vagy közepes méretű kozmetikai olló is megfelel, de kaphatóak precíziós, bonsai-okhoz való ollók is, melyek szintén nagyon jók.

A pengék legyenek mindig élesek, a roncsolt sebfelület utat nyit a fertőzéseknek, gombabetegségeknek. Több példány esetén növényváltáskor fertőtlenítsük az eszközt, nehogy növénybetegséget vigyünk át.

Megyeri SzabolcsMegyeri Szabolcs
kertész, kertészmérnök, blogger

Az Agroinformon kívül Szabolcs kertészeti tanácsaival találkozhatsz saját blogján, Facebook oldalán és videócsatornáján is.

"Szeretném a kertészkedést közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni" – olvasható Szabolcs blogján.