Ha van szőlőnk, akkor alig várjuk, hogy elérkezzen a szüret ideje. Azonban ezt nagyon nehéz pontosan eltalálni, ugyanis a csemegeszőlő-fajták érési ideje nagyon is eltérhet egymástól.  A legjobb módszer persze, ha már jól ismerjük a saját szőlőnket, és persze az, ha napi rendszerességgel megnézzük és megkóstoljuk. De vannak olyan támpontok, amelyek segíthetnek eligazodni, mikor is jön el a szüret tökéletes időpontja. Azonban arra is oda kell figyelned, hogy tárold és hogy szállítsd helyesen a szőlőt, ha sokáig szeretnéd fogyasztani.

Így érik a szőlő

A szőlőtőke május végén kezdi nyitogatni csodálatos illatú virágait. A megporzásuk után ezekből fejlődnek a fürtök. A szőlőszemekben jelentős mennyiségű szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor (fruktóz) keletkezik. A bogyóhúsban ezen kívül borkősav, almasav, citromsav, borostyánkősav is létrejön.

szőlőtőkék szőlővel

Nem egyszerű meghatározni a szüret tökéletes időpontját. Fotó: Pixabay

A sokunk által várt érés akkor fejeződik be, amikor a bogyóba már nem jut több cukor, ezért eléri a megfelelő alakját, nagyságát és színét. Ha nem vagyunk elég fürgék, és nem szüreteljük le időben, akkor vagy megtöppednek a szemek, vagy a darazsak falják fel őket. Azonban a szüretelés időpontját nagyon átgondoltan kell megválasztani, mert a szőlő már nem képes a szedése utáni utóérésre. A leszedett bogyókban már nem képződik cukor és a benne lévő sav mennyisége sem csökken a szüretelést követően.

Így döntsd el, mikor jön el a szüret ideje

1. A szőlők fajtánként eltérő időben érnek, így akadnak közöttük nagyon korai érésűek, mint a Csabagyöngye vagy az Irsai Olivér, korai érésűek, mint a Saszla vagy a Szőlőskertek királynője, középérésűek, mint a Pannónia kincse és késői érésűek, mint például az Erzsébet királyné. Az érési időszakok alapján már könnyebben el tudjuk dönteni, körülbelül milyen időszakra esik majd a szüret nálunk.

2. Mivel a szőlő nem utóérő gyümölcs, miután leszedtük, fürtök bogyóiban már nem képződik cukor és a savak mennyisége sem csökken. Ezért is nagyon fontos, hogy rendszeresen kóstolgassuk a szőlőt, és ne egyszerre szedjük le az összes fürtöt, hanem mindig éppen azokat, amelyek beértek.

3. A szín is el tud igazítani bennünket. Az érett bogyók fajtájukra jellemző színt nyernek, így a fehér szőlők bogyói zöldessárga, borostyánsárga színűek lesznek, míg mások pirosak vagy kékek. Amikor a szőlő érett, nagyon kellemes lesz az illata, a kocsány pedig ilyenkor rendszerint elfásodik vagy megkeményedik.

4. A darazsakat sem árt figyelni, hiszen ha nagyon is rájárnak a szőlőre, gyanús, hogy hamarosan itt a szüret ideje.

5. Azért is fontos, hogy ne egyszerre szedjük le a fürtöket, mert a tőke vagy a lugas egyes részein a fürtök nem egyszerre érnek be. Ahol több a fény, alacsonyabban vannak a fürtök, ott mindig korábbi, míg az árnyékos helyeken későbbi lesz az érési időpont.

6. Fontos, hogy ha esik, halasszuk el a szüretet, és inkább szép, napos, száraz időben kezdjünk neki. Ez azért lényeges, hogy a fürtök ne legyenek vizesek, így ha mégis esik az eső szüret idején, tartsuk a fürtöket pár napig szellős helyen, hogy kellő módon meg tudjanak száradni.

7. A szedés során óvatosan, egyik kezünkkel fogjuk meg a kocsányt, míg a másik kezünkben lévő ollóval vágjuk le a fürtöt. Ne markoljunk rá, hiszen akkor összenyomódnak a szemek. A nem egészséges, összezsugorodott szemeket vágjuk le a fürtről, így nem csupán szebb, de tovább eltartható is lesz a szőlő. Minél kevesebbszer érintsük meg a fürtöt, hogy rajta tudjon maradni a viaszos réteg, amely megakadályozza az idő előtti megromlását.

8. Ne mossuk meg a szőlőt tárolás előtt, mert akkor jóval hamarabb fog megromlani.

Így szállítsd és tárold a szőlőt

Ha szeretnél másokat is megajándékozni a nálad termett, finom szőlővel, biztosan gondot jelent, hogy milyen módon tudod úgy eljuttatni a szőlőt hozzájuk, hogy közben nem sérül, nem nyomódik össze. A legjobb megoldás egy lapos rekesz, amelybe egy sorban, egymás mellé helyezzük el a fürtöket, vagy egy nagy, fonott kosár.

Fontos, hogy a szállítás alatt legyen hűvös helyen, és amint átadásra kerül, mielőbb kerüljön ki a kosárból és a ládából a szőlő, és vagy fogyasszák el, vagy akasszák fel a pince egy védett helyén. Ahhoz, hogy a szőlő minél tovább tárolható legyen, szükség van egy egyenletes hőmérsékletű, fagymentes és szellős helyiségre, ami lehet akár a pince előtere, egy kamra, vagy a présház. Erősítsünk fel egy vízszintes rudat, és erre akasszuk fel a fürtöket úgy, hogy ne érintkezzenek egymással.

szőlő bor hordóval

A szőlőből nem csak bor készülhet, hiszen el is tárolhatjuk télre. Fotó: Pixabay

Csak a jól érett, egészséges, teljesen száraz szőlőfürtöket tároljuk, és rendszeresen távolítsuk el róluk a repedt, penészes bogyókat, nehogy romlásnak induljon az egész szőlőfürt. A helyiséget érdemes kénlapok égetésével fertőtleníteni. Ehhez 10 m3-enként egy kénlap elégetésére van szükség. Fontos, hogy kéthetente alaposan szellőztessük át a helyiséget és a kénezést is ismételjük meg rendszeresen. Így a szőlőfürtök akár februárig eltarthatók lesznek.

Hogy lesz a szőlőből bor?

Ahhoz, hogy a szőlőben lévő értékes alkotóelemek a borba is belekerülhessenek, megfelelő technológiai, mikrobiológiai és kémiai ismeretekre van szükség. Két munkafolyamatot lehet elkülöníteni a bor készítése folyamán. Az egyik a szőlő feldolgozása, a másik a must erjesztése.

Az étkezési szőlőből sajtolhatunk mustot. Ezt a gyerekek által is nagyon kedvelt csemegét két-három napig tudjuk eltárolni a hűtőben, anélkül, hogy erjedésnek indulna.

A bor készítése a szüretelés után a szőlő bogyózásával kezdődik. A bogyózás során a fürtökről leválasztjuk a bogyókat, így óvjuk meg a mustot a kocsányban lévő csersavtól. Ezután a bogyók zúzásával folytatódik, mely célja a bogyó héjának megrepesztése és a húsának roncsolása anélkül, hogy a magok megsérülnének.

A szőlő a zúzás hatására cefrévé alakul. Ebből a must jelentős része sajtolás nélkül is kifolyik. A maradék könnyen kisajtolható. A tökéletes eredmény többszöri sajtolással érhető el. A folyamat végén különválik a must és a szilárd részek, vagyis a törköly. A hordóba fejtett must az erjesztés szakaszában alakul át borrá. Az erjedés történhet spontán módon és irányítottan. A spontán módon történő erjedés során az erjedést megindító élesztőgombák a talajból, levegőből, a szőlőbogyók héjából és a kocsányról kerülnek a mustba. Ennek hatására indul meg az erjedés.

Az irányított módon történő erjedés során úgynevezett fajélesztőket alkalmaznak. Ekkor a must saját erjesztői kizárásra kerülnek a folyamatból. Ezután következik az ülepítés, és a must tiszta részének lefejtése. Érdemes nyitott tartállyal dolgozni, mert a levegő felgyorsítja az erjesztési folyamatokat. Az erjedés folyamatát folyamatosan ellenőrizni kell, ügyelve a cukortartalomra, arra, hogy a must ne melegedjen túl, és hogy ne keletkezzenek nem odaillő íz- és illatanyagok.

Bőséges szőlőtermést és nagyon kellemes szüretelést kívánunk!