A gyümölcsszaporítóanyag-előállítóknak és -forgalmazóknak, mint ahogy minden évben, úgy az idén is február 28-ig kell bejelenteniük a tevékenységüket. Fontos változás, hogy az eddigi gyakorlattal szemben,  2022-ben a hivatal már nem küldi meg a bejelentő űrlapokat az ügyfelek részére, hanem azokat önállóan kell  letölteniük a hivatal honlapjáról, majd kitöltve és aláírva, határidőre vissza kell küldeniük azt - áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívásában.

facsemete

A gyümölcsszaporítóanyag-előállítóknak és -forgalmazóknak be kell jelenteniük a tevékenységüket — fotó: pixabay.com

Figyelem! Változás!

Az éves bejelentőlap a tárgyévre vonatkozó ügyfél- és tevékenységadatok frissítésére szolgál.A hivatal már a tavaly februári levelében jelezte az érintetteknek, hogy a továbbiakban nem küldi meg az űrlapokat a részükre, hanem azokat a Nébih honlapjáról önállóan kell letölteni és kitöltve, aláírva, a vonatkozó jogszabályban megadott határidőig vissza kell küldeni.

A korábban már nyilvántartásba vett C.A.C. ültetvényekről az 5079. sz. nyomtatványt továbbra is személyre szabottan küldi meg majd a hivatal.

Űrlapok letöltése

Az űrlapok letölthetők a Nébih honlapjáról: https://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/noveny/nyomtatvanyok
A fenti felületen le kell görgetni a Kertészeti Szaporítóanyag Felügyelet, ezen belül a Szőlő- Gyümölcs, ezen belül Gyümölcs szaporítóanyag termesztési és forgalomba hozatali tevékenység szemlebejelentésre - áll a tájékoztatóban.


Az elektronikus beküldés lépései

Az egyéni vállalkozóknak és a cégeknek az elektronikus ügyintézést kell választaniuk.
Az elektronikus beküldéshez a kitöltött és aláírt űrlapokat be kell szkennelni, vagy le kell fényképezni, lementeni, azután a https://epapir.gov.hu/ felületen az űrlapok becsatolásával megküldeni az alábbiak szerint.

Az ügyfélkapus azonosítás után, a felugró felületen (miután a cégek kipipálták a cégkapus beküldés négyzetet) a következő beállításokat kell kiválasztani:

  • TÉMACSOPORT: Kertészeti szaporítóanyag
  • ÜGYTÍPUS: Gyümölcsfaiskolai szemlebejelentőt vagy C.A.C. Gyümölcs szaporítóalapanyag termő állományok éves bejelentése (5079-es) vagy Új C.A.C. Gyümölcs szaporítóalapanyag termő állomány (kijelölt fa/ültetvény) bejelentése (5077)
  • CÍMZETT: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal e-Papír

A felület rövid levél írására és a digitalizált iratok feltöltésére is lehetőséget biztosít.
A Nébih javasolja az ügyfélkapun bejelölni az „értesítés küldése" gombot, így a rendszer  majd automatikus üzenetet fog küldeni a feladást és letöltést igazoló nyugta tárhelyre érkezéséről.

virágzás

Az egyéni vállalkozóknak és a cégeknek az elektronikus ügyintézést kell választaniuk — fotó: pixabay.com

Postai beküldés

Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett természetes személyek (őstermelők)  a megadott határidőig a kitöltött és aláírt űrlapokat postai úton is megküldhetik.

Postacím: Nébih 1525 Budapest, Pf.: 30.-MGEI KSZFO

Felhívják az ügyfelek figyelmét, hogy az e-Papír felület segítségével az ügyeket nagyon egyszerűen, biztonságosan és gyorsan lehet intézni, mivel a levél és csatolmányai közvetlenül a Nébih iktatórendszerébe érkeznek, továbbá a levél megérkezéséről az ügyfelek igazolást is kapnak.

Ügyfélkapu nyitása bármelyik kormányablakban lehetséges, mindössze egy e-mail címre és egy személyi igazolványra van szükség hozzá.

További kérdéseiket az mgei@nebih.gov.hu e-mail címre juttathatják el az érintettek.