A szőlőmolyok a szőlő legfontosabb rovarkártevői közé tartoznak. A két, Magyarországon károsító szőlőmoly faj közül a Tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) a jelentősebb. A meleg, száraz időjárást szereti, szemben a mérsékelten meleg és nedvesebb időt kedvelő nyerges szőlőmollyal (Eupoecelia ambiguella).

A Corprima® 20 SC folyékony rovarölő permetezőszer, hatóanyaga 200 g/l klórantraniliprol.

A klórantraniliprol hatóanyag speciálisan a rovarok izomműködésére hat. A folyamatos izomösszehúzódás következtében a rovar már néhány óra után abbahagyja a táplálkozást, majd pár nap alatt elpusztul. Gyomorméregként hat, feltehetőleg éppen ezért a hasznos szervezetekkel szemben nagyon kíméletes, nem pusztítja a méheket, virágpoloskákat, zöld fátyolkát, fürkészdarazsakat, katicabogár-féléket sem.

szőlőmoly szőlőmoly

Tarka szőlőmoly kártétele szőlőbogyón – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

Szőlőmoly kártétel – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

A hatóanyag a növényre permetezve transzlamináris, azaz a kezelt levél teljes keresztmetszetét érinti, így időjárástól független: a hőmérséklet, a csapadék mennyisége és az UV erőssége nem befolyásolja a hatékonyságát. Ugyanakkor nem szállítódik a növényben, ezért a kezelések hatásosságát az időben és szakszerűen elvégzett zöldmunkák jelentősen javítják. Hatástartama hosszú, kísérletek alapján akár több hét is lehet.

Elolvasom a teljes cikket >>>>

Kwizda