Az őszibarack, a nektarin és a lapos barack továbbra is népszerű ebben az időszakban, sok piac arról számolt be, hogy ez a tartós kereslet lehetővé tette, hogy az árak elég magasak maradjanak ahhoz, hogy ellensúlyozzák a sok termelőnél jelentkező magasabb termelési költségeket - írja a nak.hu a tájékoztatójában, amiben sorra veszi a nemzetközi piaci szereplők az aktuális helyzetét.

őszibarack

Nagyon népszerű az őszibarack, a nektarin és a lapos barack – fotó: pixabay.com

Hollandia: elegendő őszibarack van a piacon, kedvezőek az árak

A spanyol csonthéjasok egy holland importőr szerint  meglehetősen jó keresletre számíthatnak.

"A múlt hét egy kicsit mozgalmasabb volt, mint most, de nem panaszkodhatunk. Az árak elfogadható szinten vannak. Jelentősen alacsonyabb mennyiséget jelentettek be. Ez beszállítónként jelentősen változik, de még így is elegendő csonthéjast látok a piacon. Elegendő őszibarack van a piacon, valamint jók az árak. Nagy méretek még nem kaphatóak, ezért sok őszibarackot 10x1 kg-os kiszerelésbe csomagolnak.

Úgy gondolom, hogy az árak még mindig elfogadhatóak, a nagy méreteknél 6,50-7 euró, a 28-as méretnél 6-6,50 euró, a 30-32-es méretnél pedig 5,50 euró körül mozognak. A nektarin ára egy kicsit magasabb az egész árkategóriában, ellenben mennyiségileg valamivel kevesebb. A lapos barack esetében a legjobb méretek (dupla A) ára 10 euró, az A-sé 9 euró, B-sé 8,50 euró körüli. A fánkcsomagolás (10x500 g) 8,50-9 euró körüli áron kapható."

Belgium: megnőtt a kereslet, de kisebb méretűek a csonthéjasok

A belga piacon jelenleg elegendő mennyiségben van őszibarack és nektarin.

„A viharos időjárás miatti előrejelzések ellenére még mindig bőven érkezik Belgiumba termés" – nyilatkozta egy belga kereskedő. „Ezek azonban főleg a kisebb méretek. A nagy méretek mennyisége némileg kiábrándítóbb. Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a kereslet. Az elmúlt hetek szép időjárása rendkívül jót tett ennek, így mindkét termék esetében jó árakról beszélhetünk."

Németország: érezhetően magasabbak árak, mint tavaly

Ebben a szezonban láthatóan nőtt  a túlnyomórészt spanyol nektarin és őszibarack német piacra történő szállítása. Olasz tételek következtek fontosságukat tekintve, de összességében csak kis szerepet játszottak - írja a NAK.

Az első francia ajánlatok Észak-Németországban 4 €/kg áron kerültek a piacra, ami azt jelenti, hogy az árakat tekintve a kínálat csúcsán voltak. Török importot egyelőre csak Németország déli részén találtak, az első görög szállítmányok a 24. héten várhatóak. A kereslet nem tudott lépést tartani a bővülő elérhetőséggel. Az árak észrevehetően magasabbak voltak, mint az előző években.

lapos barack

Van, ahol nehezen indul a szezon – fotó: pixabay.com

Svájc: nehéz szezonkezdet, rossz minőség

Egy svájci importőr és kiskereskedelmi beszállító szerint eddig nehezen indult a spanyol csonthéjas szezonja.

"A kereslet lehetne jobb is, de leginkább a spanyol termőrégiók heves esőzései miatti rossz minőség zavar minket. Az első spanyol nektarin szállítmányok brix-értéke például messze elmaradt a modern fogyasztók preferenciáitól."

Franciaország: 20%-os növekedés 2021-hez képest

A francia őszibarack- és nektarintermés idén várhatóan 200 000 tonna körül alakul, ami közel áll a szokásos szinthez, így 20%-os növekedést jelent 2021-hez képest. Languedoc és Roussillon termőkörzetben az idei fagyok csekély hatással voltak a termésre.  A gyümölcsösök terhelését ritkítással csökkentették. A hozamok magasabbak, mint tavaly voltak, úgy tűnik újratelepítés zajlik a medencében.

PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur) régióban a fagy csekély kárt okozott a gyümölcsösökben. A termelés magasabb, mint 2021-ben, de 8%-kal alacsonyabb az ötéves átlagnál, miközben a területek változatlanok maradtak. A Rhone-völgyben a fagy hatását a szél és a felhőzet tompította. Ennek ellenére a Baronnies régió és az Eyrieu-völgy a leginkább érintett területek.

A francia ipar számára ez a termelési szint lehetővé teszi, hogy egy olyan jó 2022-es szezont érjen el, ,amelyet erős koraiság és viszonylag nagy mennyiség jellemez. Minden francia régióban teljes a négy szín (sárga és fehér őszibarack, valamint sárga és fehér nektarin) kínálata.

Az őszibarack és a nektarin értékesítése már a múlt héten felgyorsult, a következő héten pedig a legtöbb francia kiskereskedőnél megkezdik az eladások fellendítését. A gyenge minőségű spanyol gyümölcs kedvez a francia gyümölcsnek, a jó időjárási viszonyok pedig nagyon jó minőségű termést tettek lehetővé, ami kedvez a keresletnek.


Olaszország: nagy a kereslet, kicsi a kínálat

Egy jelentős olasz szolgáltató szerint még mindig alacsony az őszibarack és a nektarin mennyisége, különösen a nektariné Dél- és Észak-Olaszországban. Mivel a Big Bang fajta betakarítása néhány napja kezdődött, így várható lesz a mennyiségek növekedése. A kereslet jelenleg nagy az árak jók. Az őszibarack esetében jó az egyensúly, a nektarin ára 20 eurócent/kg-mal magasabb, mint az őszibaracké - írja a NAK. Jók a remények júliusra és augusztusra.

Az olasz háztartások 69,5%-a vásárolt legalább egyszer őszibarackot (fix vagy változó súlyú) a 2022 áprilisával záruló elmúlt 12 hónapban. A vásárlás gyakorisága is érdekes, háztartásonként évi átlagos 7,7 vásárlással, átlagosan 1,34 kg mennyiséggel.

nektarin

A nektarin ára 20 eurócent/kg-mal magasabb, mint az őszibarack ára – fotó: pixabay.com

Spanyolország: a jó árak meghaladják a spanyol termelők termelési költségeinek növekedését

korai termőterületeken - például Sevillában és Huelvában - a spanyol őszibarack-, a nektarin- és lapos barackszezon már véget ért. A szezont jó kereslet jellemezte az európai piacokon, így az árak jó szinten maradtak, és a végeredmény annak ellenére is pozitív lesz, hogy a termelési költségek 30%-kal emelkedtek.

A szezon utolsó heteiben jár Murcia régió, körülbelül 20%-os betakarításcsökkenéssel, Extremadurában pedig javában zajlik a normál mennyiség betakarítása. A termelők ebben a régióban hajlamosak a szilvát – a terület fő termését – nektarinra és lapos barackra cserélni. A termelők és exportőrök eddig jó keresletről és olyan árakról számoltak be, amelyek fedezik a költségek növekedését és jó hasznot hoznak.

Katalónia egyes korai területein most kezdik betakarítani az első őszibarackot és nektarint is, ahol a termelés körülbelül 70%-kal csökkent 166 910 tonnára. Ez a második egymást követő év, amikor az időjárási körülmények súlyosan érintik a katalán termelést. Itt és Aragónia térségében az április eleji fagyok tönkretették a termés nagy részét, volt, ahol a termés mintegy 60-70%-a elveszett - írja a NAK.

Mivel Katalónia és Aragónia a spanyol termelés több mint 70%-át adja, ezért június közepétől várhatóan még egy évig egyensúlyhiány áll fenn a kereslet és a kínálat között. Sokkal kevesebb lesz az őszibarack és nektarin kínálata, míg az ára várhatóan magas marad.

őszibarack

Hazánkben 1621 hektáron termesztenek őszibarackot – fotó: pixabay.com

Magyarország: közepes termésmennyiségre lehet számítani

Hazánkban a legfrissebb adatok alapján 1621 hektáron termesztenek őszibarackot, míg nektarint 123 hektáron.

Jelentősebb őszibarack termesztőterületeink:

  • Csongrád-Csanád megye 1145 hektárral,
  • Pest megye 382 hektárral
  • Bács-Kiskun megye 332 hektárral,

Jelentősebb nektarin termesztőterületek:

  • Csongrád-Csanád megye 63 hektárral
  • Bács-Kiskun megye 26 hektárral

Jelentős fagyárok nem érték az őszibarack és nektarin ültetvényeket idén tavasszal, ezért közepes termésmennyiségre lehet számítani.