A gyümölcsszüret a háztáji kertekben mindig nagy eseménynek számít. Ilyenkor a család apraja-nagyja részt vesz a szépen beérett termés betakarításában. Nagy gazdaságokban a gyümölcsszüret már bonyolultabb, legtöbb szakértelmet igénylő feladatnak számít. A szedés, a válogatás, az osztályozás, a csomagolás és a szállítás sok gép, eszköz és ember zökkenőmentes együttműködését igényli.

Mik a gyümölcstermesztés betakarításának legfontosabb tudnivalói?

A vízben és cukorban gazdag gyümölcsök viszonylag gyorsan romlanak. Felületükön penészgombák és egyéb apró szervezetek telepednek meg, amelyek a kedvező táptalajon gyorsan szaporodva tönkreteszik a gyümölcsöt. Ez a romlási folyamat még gyorsabb akkor, ha a gyümölcs már eleve fertőzött.

A gyümölcsök érése bonyolult folyamat, amelynek során a cukrok és savak mennyisége és egymáshoz való viszonyított aránya állandóan változik. A fogyasztó számára az érés legkedvezőbb állapota, amikor a cukor és a sav aránya a gyümölcsben a legkellemesebb. Ezt az állapotot egyes gyümölcsök – pl. a téli alma és téli körte – érése a leszedés után is tovább folyik. Ezt nevezik a szakemberek „utóérésnek”. Megfigyelhettük, hogy pl. az utóérő téli almában, téli körtében a számunkra előnyös folyamatok a tárolás során továbbra is fennállnak. Ekkor különböző szín-, és zamatanyagok alakulnak ki, amelyek a gyümölcs fogyasztását kellemesebbé teszik.

A téli almát és a téli körtét nem is lehetne a teljes beérésükig a fán tartani, hiszen akkor csak novemberben szüretelhetnénk, amikor az őszi esők és a korai fagyok veszélyeztetik a gyümölcs érését.
Az érés befejezése után a gyümölcsök már nem sokáig maradnak meg a fán, hanem „túlérve” lehullanak. Nagyon gyakori jelenség, hogy ezek a gyümölcsök molyosak, pajzstetvesek, moníliások és egyéb kártevőkkel vagy kórokozókkal fertőzöttek. Házikertünk növényvédelmén a következő évben sokat segíthetünk azzal, ha a lehullott gyümölcsöt gondosan összeszedjük és megsemmisítjük, mert a hullott gyümölccsel terített fa alja nemcsak csúnya látvány, de egyben káros is.

Aki házikertekben szüretel, jelentős előnyt élvez a nagy tábálákon gazdálkodó kertészekkel szemben. A fákon termett gyümölcs legnagyobb része ugyanis azonnal fogyasztásra is kerülhet, mivel a gyümölcs leszedésével nem kell sietniük, megvárhatjuk míg azok éretten, fogyasztási szempontból optimális időpontban kerüljön le a fákról.


Azt is megfigyelhetjük, hogy a gyümölcsök még az azonos fán sem egyszerre érnek. A fák délre néző, több napsugarat élvező ágain – a meleg hatására – minden gyümölcsfaj előbb érleli be a termést, mint az északi oldalon. Aki gondosan és napról napra figyeli gyümölcseit érlelő fák állapotát, az ezt a különbséget kamatoztathatja saját hasznára. Ha ugyanis részletekben szedjük le a gyümölcsöt, akkor a fán maradók – még érőfélben lévő gyümölcsök – több tápanyagot nyernek és így jobban kifejlődnek.

Hogyan szedjük le a gyümölcsöt?

Valamennyi gyümölcsöt nagyon gondosan és óvatosan kell szedni. A legtöbb hibát az elhamarkodott szedéssel követik el a termelők. Az érett gyümölcsök általában könnyen leválnak a fákról, ezért ne szakítsuk a gyümölcsöket és különösen ne szakítsuk le a „termőrésszel” együtt, mert ezzel a jövő évi termést is csökkenthetjük. Szomorú látvány, ha sok a fák alatt a levelek és letörött ágak sokasága. Az így megtépázott fák tartalék tápanyagainak jelentős részét nem a következő évi termés előkészítésére, hanem a sebek behegesztésére kénytelen fordítani. Különösen előfordul ez az est, ha öregebb fáknál az ágakon állva – nem pedig létráról – szedjük a termést.

Jó ha tudják a kistermelők, hogy nem szabad gyümölcsöt szedni esőben vagy olyan állapotban, amikor az esőtől vagy a hajnali harmat5tól a gyümölcs még nedves. A vizes felületű gyümölcsök rendkívül gyorsan fertőződnek és romlanak, ezért eltartási idejük jelentősen lerövidül. A gyümölcs eltarthatóság szempontjából nem előnyös pl. forró napsütésben szüretelni, mert a megmelegedett gyümölcs is viszonylag gyorsan romlik.
A legtöbb gyümölcsöt – kivétel az őszi- és kajszibarack és a málna – kocsányával együtt kell szedni. Ha kocsány nélkül szedjük le, akkor a nyílt sebfelületen fertőzési kaput nyitunk, aminek következtében a gyümölcsünk korábban kezd el romlani. Ezt mindenképpen kerüljük el.

Az alma és a körte szüretelésének az ideje

A nyári és az őszi fajtákat „teljes érettségben”, míg a téli fajtákat „biológiai érettségüket” megelőző időpontban szedjük . Kutatók megfigyelései szerint a túl korán való gyümölcsszedés után – a tárolás során – a termés gyorsan fonnyad és az utóérés alatt az íz- és illatanyagok is kevésbé fejlődnek ki. Viszont korán se szüreteljünk, mert ebben az esetben nagyobb lesz a gyümölcs hullása, másrészt azért sem, mert pl. a túlérett alma és körte nyomásra érzékeny és csak rövid ideig tárolható ép állapotban. Idősebb kertészek megfigyelése, hogy ha az almafákon nagy termás van – azaz sok az apró alma – a gyümölcsök jobban tárolhatók, mint a kevesebb termésnél a „darabosabb”, nagyobb gyümölcsök.

A közkedvelt jonatán alma gyakori betegsége a „jonatánfoltosság”. Ilyenkor a gyümölcsön kerek alakú 2-3 mm nagyságú foltok keletkeznek. A jonatánfoltos alma nem kerül exportra. A tárolás során a gyümölcs húsában keserű ízű, besüppedő barna foltokat, a „tapló foltosságot” általában kalcium hiánya idézi elő. A nagyobb gyümölcsök fogékonyabbak erre a betegségre, mint az apróbbak. Külföldi kutatások szerint védekezésül szüret előtt 8-10 naponként 0,5-0,6%-os kalciumnitrátos permetezéssel segíthetjük az almahéjában a kalciumtartalom növelését.

A gyümölcsszedéshez használatos eszközök

Ajánlatos a gyümölcs szedéséhez minél laposabb edényeket használni. A hollandi rekeszekbe, tálcára, műanyag- vagy faládákba úgy rakjuk a gyümölcsöt, hogy egy-két rétegnél több ne feküdjön egymáson. Így hosszú ideig tudjuk tárolni. Már a szedés alkalmával válogassuk a gyümölcsöt. Rakjuk félre a hibás, túlérett, deformált terméseket, mert ezeket ha nyers, közvetlen fogyasztásra ne használjuk fel, de összegyűjtve cefrézhetők és később belőlük ízletes pálinka főzhető.

Fontos, hogy a leszedett gyümölcsöt ne süsse a nap, lehetőleg árnyékos helyen tartsuk az elszállításig. Valamennyi gyümölcsöt szedjük le, mert ezek visszamaradva a kártevők és a betegségek terjesztésével a következő évben nagy károkat okozhatnak.

 

A leírtak megtartásával a leszedett gyümölcsünk megfelel a minőség követelményeinek és így munkánk is jövedelmezőbbé válik. Érdemes tehát az alma- és a körte szüretelésére jobban odafigyelni.