A homoktövis sokféle panasz enyhítésére gyógyírt jelenthetne, ha végre idehaza is jobban elterjedne a termesztése. Ősidők óta használják gyógyítási célokra: terméseit már az ókorban is gyűjtötték, de a termesztése csak a XX. század elején kezdődött el.

A homoktövis igénytelensége miatt a legzordabb körülményeket is elviseli

Hazánkban jelenleg körülbelül 600-700 hektáron termesztik az eredetileg Ázsiából származó homoktövist, ami jótékony hatásai és igénytelensége miatt mára szinte az egész világon elterjedt. A legtöbb Bács-Kiskun megyében terem, mert a Duna-Tisza közi homoktalajok ideális feltételeket biztosítanak a számára, de könnyen megél akár sziklás, kopár helyeken is. Fénykedvelő, jól tűri a szárazságot és a fagyos idő sem fog ki rajta, a legszélsőségesebb körülmények között is megél.  Kétlaki növény, – azaz van külön női és hímivarú egyede – aminek a termesztésénél van nagy jelentősége.

homoktövis

A homoktövis igénytelensége és jótékony hatásai miatt az egész világon elterjedt – fotó: pixabay.com

A homoktövis értékes összetevők tárháza

A homoktövis emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásait élettanilag fontos bioaktív összetevőinek, hatóanyagainak köszönheti. Magas flavonoid-, karotinoid- és tokoferol tartalma, valamint egyéb hatóanyagai miatt számos olyan általános betegség esetén bizonyult hatékonynak, mint a cukorbetegség, a gyomorfekély, a szív- és érrendszeri betegségek, de ismert sebgyógyító és daganatmegelőző hatása is. Különlegessége, hogy azon ritka növények egyike, amelyben az anyagcsere folyamatokban nélkülözhetetlen B 12-vitamin is megtalálható.

A homoktövis C-, és E-vitamin tartalma kiemelkedő

A homoktövis nyers bogyója nagyon sok C-vitamint tartalmaz: fajtától függően 100-350 mg/100 g. Összehasonlításképpen: a citrom C-vitamin tartalma 52 mg/100 gramm, az eperé 60 mg/100 gramm. Sokféle vitamin (A, B, E, F, K)  ásványi anyag, (kalcium, magnézium, cink), telítetlen zsírsavak, fehérjék és aminosavak is gazdagítják. Az E-vitamin tartalma – kb. 200 mg/100 g – is magasabb az átlagosnál, amely miatt kiváló kozmetikumok alkotórészének is.

homoktövis

A homoktövis narancs színe magas béta-karotin tartalmáról árulkodik – fotó: pixabay.com

A homoktövis gyógyító hatásai

A homok aranyának is nevezett homoktövis élettani hatásai kiemelkedőek:

 • a prevenció egyik hatékony eszköze: erősíti az immunrendszert, ezzel növelve a szervezet védekezőképességének hatékonyságát,
 • antioxidáns tartalmának köszönhetően megköti a szabadgyököket, késlelteti az öregedést, regenerálja a sejteket,
 • súlyos betegségek és műtétek után gyorsítja a regenerációt,  javítja az általános egészségi állapotot,
 • magas C-vitamin tartalma miatt ideális a nátha és a felső légúti hurutok kezelésénél,
 • csökkenti a gyulladást,
 • béta-karotin tartalma jót tesz a szem egészségének,
 • a magjából nyert nyers olaj a szív-, és érrendszerre hat kedvezően – csökkenti a koleszterinszintet,
 • támogatja a máj működését, fokozza az epe kiválasztását,
 • vércukorcsökkentő hatása van,
 • megelőzi vagy gyógyítja a pollenallergiát,
 • jó hatással van a gyomor és nyombél-fekélyre,
 • regenerálja a bőrt, sebgyógyító, hámosító,
 • megállítja a hajhullást

Látható, hogy nem véletlenül tartják csodagyümölcsnek, életelixírnek és a házipatika fontos alkotórészének.

homoktövis

A homoktövis bogyói sokféle biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaznak – fotó: pixabay.com

A homoktövis olaj hatásai – a magolaj koncentráltan tartalmaz mindent, ami a homoktövist értékessé teszi

A homoktövis olajat a magokból és a bogyók húsából nyerik ki, amely nem csak belsőleg, hanem külsőleg is rengeteg jótékony hatással segíthet bennünket. Tartalmaz alfa-linolénsavat (omega-3), linolsavat (omega-6), olajsavat (omega-9), palmitolajsavat (omega-7), cis-vaccénolaj-savat, b-sitosterint (erős koleszterincsökkentő anyag), fitoncidokat és nyomelemeket. Magas linolsa tartalma segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát, és megvédi azt a káros környezeti hatásoktól. Gyulladáscsökkentő, emiatt nagy szerepe van a gyulladásos bőrbetegségek kezelésében. A szépségiparban is használják olyan hidratáló krémekben, kenőcsökben, amelyek bőrirritációk, sebek, kiütések és ráncok ellen is hatásosak.

homoktövis lekvár

A homoktövis lekvár karakteres íze a süteményeket is megbolondítja - Fotó: pixabay.com

Hogyan fogyasszuk a homoktövist?

A homoktövis bogyója nyersen is finom (bár kissé fanyar), ráadásul így tartalmazza a legtöbb antioxidánst, vitamint, flavonoidot. Ha kicsit megcsípi a fagy, édesebbé válik. A termés húsa le is fagyasztható, majd alkalomadtán kiolvasztva kiválóan alkalmas gyümölcsös desszertek, turmixok, kásák, müzlik, saláták, limonádé vagy gyümölcskoktélok ízesítéséhez. Karakteres aromája jól illeszkedik más gyümölcsökhöz is. Népszerűek a homoktövis italok, a homoktövis pép, és a gyümölcsvelő, amit mézzel elkeverve akár joghurtba keverve, akár sütemények tetejére is rátehetjük.

Figyeljünk arra, hogy bár finomak a feldolgozott termékek is, – a lekvár, a szörp, a cukorkák – ezekben a hőkezelés hatására az értékes vitaminok javarészt lebomlanak, és az élvezeti értéken kívül nem jelentenek az egészségünk szempontjából mást. A bogyók nyersen, velőnek vagy italnak kipréselve vagy aszalva a legértékesebbek.

homoktövis ital

A homoktövis nyersen a leghatékonyabb. A bogyók lefagyasztása kevesebb értékes anyag veszteséggel jár, mint ha lekvárnak főznénk meg - Fotó: pixabay.com

A homoktövist te is megtermesztheted

A homoktövis a laza szerkezetű homokos vagy közép-kötött talajokat szereti a leginkább. Kedveli a napfényt, meghálálja az öntözést! Mivel kétlaki növény, ezért hím és nőivarú egyedek telepítésére egyaránt szükség lesz ahhoz, hogy teremjen (8-10 nőivarú egyedhez 1 hímivarú növény). A sortávolság 4 méter, míg a tőtávolság 1,8 - 2,5 méter között a legmegfelelőbb. Szélmegporzású növény, ezért a hímivarú egyedek telepítésekor az uralkodó szélirányt figyelembe kell venni.

Fajtától függően általában a harmadik-negyedik évben fordul termőre, ezután minden második évben terem. Év közben nem igényel sok törődést, a bogyók betakarítása fog csak némi nehézséget okozni. Mivel a gyümölcs bogyói hirtelen érnek és rendkívül sérülékenyek, ezért a termős hajtásokat egyben kell levenni, miközben vigyázni kell arra, hogy a növény hatalmas tüskéi meg ne sebezzenek. Szüret után a bogyókat azonnal le kell fagyasztani, mert ellenkező esetben gyorsan erjedésnek indulnak.

A homoktövis termesztéséhez ne használjunk gyomirtó szert, hiszen a gyümölcsét betegségmegelőzésre fogjuk fogyasztani, így a legszerencsésebb bio módszerekkel kezelni, ha szükséges.

A homoktövis fogyasztását célszerű mindenkinek elkezdeni betegségmegelőző és gyógyító hatásai miatt. Hagyd, hogy a több mint 190 biológiailag aktív komponens a te egészségedet is támogassa!