Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Világgazdaságnak elmondta, még nagyon a szezon elején vagyunk, de a várható hozam máris jóval kisebbnek ígérkezik a tavalyinál, amikor szintén gyenge volt a termés, ezért nem valószínű, hogy az indulóárak később csökkennek.

„Az idei uniós termés a várakozások szerint ugyanakkora lesz, mint a múlt évben, vagyis 10,7 millió tonna. Magyarországon viszont a 2019-es 400 ezer tonna után csak 300-350 ezer tonnáról szólnak az előrejelzések” – idézi a lap Apáti Ferencet.

almatermés

Gyenge termés várható, a tavalyi készletek pedig már elfogytak.

Markáns különbség az is, hogy míg tavaly augusztusban, a szezon kezdetekor még volt egy-két hónapra való étkezési alma a hazai hűtőtárolókban, addig mára teljesen elfogytak a készletek – hívta fel a figyelmet az alelnök.

Mindeközben a léüzemek meghirdették a léalma induló felvásárlási árát. A kilogrammonkénti 34–37 forint a tavalyi szinten, illetve 2-3 forinttal az alatt van. Apáti Ferenc azonban megjegyezte, hogy ezek még nagyon kis mennyiségekre vonatkoznak, tehát nem száz százalékban mérvadók.

A FruitVeB alelnöke szerint a sűrítménypiacon sem halmozódtak fel készletek. A tavalyi gyenge termésből az átlagos sűrítménymennyiségnek csak 60 százalékát gyártották le az európai sűrítőüzemek. A piaci hangulatot egy esetleges újabb járványhullám miatti bizonytalanság jellemzi.