Az Ázsiából, illetve Amerika északi körzeteiből származó, haskapnak is nevezett, de Közép-Európában és Magyarországon kevéssé ismert kék mézbogyó (Lonicera caerulea) fokozatosan meghódítja az európai fogyasztókat is – írja a freshplaza.com.

A kék mézbogyó egy nagyon igénytelen növény, amely a gyengébb talajokon is megél, kevesebb ápolást és növényvédelmet igényel, ezért viszonylag alacsony költséggel termeszthető, így versenyképes lehet az ismertebb bogyós gyümölcsökkel szemben.

Kék mézbogyó

Kék mézbogyó – Fotó: Shutterstock

A kék mézbogyó – magas vitamin- és ásványi-anyag tartalma révén, valamint  egészségmegőrző hatásával – termesztése és fogyasztása növekvő tendenciát mutat.


A mézbogyó nyersen és lekvárnak, valamint ivólének feldolgozva egyaránt fogyasztható.

Antoine Pelletier, a kanadai Ferme Les Délices du Rapide vállalat képviseletében a múlt évben, Kanadában rendezett mézbogyó konferencián elmondta, hogy a fogyasztás számottevő növeléséhez a növény tudatos ismertetésére és propagálására van szükség, amit a termesztők és forgalmazók eddig kissé elhanyagoltak.

A kanadai termesztők a jövő szezonban sokkal nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni a minőség javítására, mivel az ültetvények az idén túl sok csapadékot kaptak, ami jót tett a termésmennyiségnek, de ártott a mézbogyók ízanyagainak – tette hozzá.