A magyar dinnye kiváló zamatú, lédús gyümölcs. A Békés megyei löszháti földek, és az ottani napsütéses órák száma olyan kiváló kombinációját adják a termesztési körülményeknek, amely nemigen találhatóak meg a világ más tájain, hangzott el a Syngenta Kft. medgyesegyházi görögdinnye fajta és technológiai bemutatóján.



Mint megtudtuk: idén az elhúzódó tél nehézségeket okozott, ezért a szüret is később kezdődött. A hűvös, csapadékos időjárás nagyon kevés szabadföldi kertészeti kultúrának kedvez, a dinnyeféléknek sem. A melegigényes görögdinnye különösen megszenvedi a hideget. Idén minden megtörtént a dinnye ellenében, hangzott el az előadásokon.

A termelők április 20-ig nem tudták kiültetni a palántáikat a folyamatos esőzések miatt. A hideg ellen fóliaalagúttal betakart palántákra pedig kánikulai hőség érkezett. A kitakarás után a növényekre újabb 2 hetes hűvös idő érkezett. Ezek a szélsőségek nehezen tolerálhatók a növények által még akkor is, ha 60 százalékban ma már oltott dinnyéről beszélünk. A legyengült állományokban hamar felüti fejét néhány, a görögdinnyére jellemző gombabetegség, mint a didimella, a fenésedés, az alternária. Aki nem védekezett időben, elveszítette a lombot, s ezzel a nagy termés esélyét. Az idei évben komoly nyomás van levéltetvek, atkák által a rovarok elleni védekezés terén is.

- Habár a tavaszi, kora nyári időjárás nem fogadta kegyeibe a görögdinnyét, az elmúlt hetek napsütéses időjárása sokat kompenzált a későbbi ültetésű állományoknál, ott magas hozamokra és kiváló minőségre lehet számítani. Mindent egybevetve átlagos vagy annál valamivel kisebb termés lehet idén - mondta Antal Gyula kampánymenedzser.

A hazai fajták között igen kedvelt a világviszonylatban is bestseller fajtának számító Topgun hibrid. A Syngenta az elmúlt években vezetett be olyan új fajtákat, melyek a változó piaci igényt, a csökkenő termésméretet szolgálja ki. Ilyen fajta a Bostana és az Ahmous F1. A tradicionális piacokra szánják az Arashan F1 hibridet, mely egyre ismertebb. A növényvédőszereket, az Amistart, Topas-t, Vertimec-et is be kellett vetni a termés megóvásáért. Az idei év ebben komoly kihívást jelentettek a termelők számára mind a gombabetegségek, az egyszerre jelentkező fenésedés, didimella, alternária gombák, mind a kártevők, a levéltetű és a takácsatka elleni védelem.

A hazai termelőknek az importtal is küzdeniük kell. A szakemberek figyelmeztetnek: a több ezer kilométerről érkező áru mindig kompromisszumokat jelent, hiszen nem teljes érettségben szedik le ahhoz, hogy bírja a szállítást. Sokan nem tudják, de a görögdinnye nem utóérő gyümölcs. Cukortartalma már nem változik a szedés után, csak a színe lesz sötétebb.

- A magyarországi termés növényvédelmi szempontból is sokkal biztonságosabb, megbízhatóbb – húzta alá Wábel László, a Syngenta Dél-Magyarországi Régió Vezetője. - A termelők magas szintű tudása és az uniós növényvédőszer felhasználási szabályok miatt bátran fogyasztható, míg ez a nehezen ellenőrizhető beszerzésű termékek esetében nem mindig mondható el. 2012-ben 8000 tonna import áru érkezett be az országba. Évenként változóan, de időben először a Közel-Keletről, Jordániából, Iránból, majd Spanyolországból, Görögországból, később Macedóniából érkezik hozzánk görögdinnye. Ne feledjük, a magyar dinnyetermesztés produktuma meghaladja a magyarországi dinnyefogyasztást. Az exportpiacainkra minél több dinnyét kell eljutatnunk ahhoz, hogy sikeres évet zárjunk. Lengyelország és Németország a két fő vásárlónk, mellette a balti államok, Csehország és Szlovákia is megbecsült vevőink. Mivel az idei magyar betakarítás később indult, vélhetően több lesz az import mennyisége az év végi statisztikai számokban is.

A görögdinnye egyébként nemcsak finom, édes, lédús, de igen értékes az emberi szervezet számára. A tudatos fogyasztó ismeri a likopin fontosságát szervezetünk védekezőképességét tekintve. Sokan nem tudják, de a dinnye likopin tartalma olyan formában van jelen, ami nagyon könnyen felszívódik, szemben az elsőszámú likopinforrásként számon tartott paradicsommal, amely csak megfőzve tud hasznosulni.

Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: évtizedek óta jó kapcsolatot ápolnak a helyi gazdákkal. Segítik őket hazai és európai információkkal, technológiai ismeretekkel. Rendszeresen tartanak különböző szakmai esteket, a medgyesegyházihoz hasonló rendezvényeket és sok termelőnek biztosítanak lehetőséget az új fajták kipróbálására a piaci bevezetést megelőzően, hisz közös érdek, hogy a magyarországi termelők megőrizzék, vagy növeljék a versenyképességüket.

A Syngentáról
A Syngenta a világ egyik vezető vállalata, 90 országban van jelen és mintegy 27.000 munkatársa van.  Elkötelezett célunk, hogy életre keltsük a növényekben rejlő lehetőségeket. Világszínvonalú tudományos eredményeink, globális hálózatunk, és partnereink iránti elkötelezettségünk képessé tesz minket arra, hogy növeljük a növények termőképességét, elősegítve ezzel az emberek egészségének és életszínvonalának javulását, miközben tudatosan óvjuk környezetünket. További információért keresse fel a www.syngenta.hu honlapot.

Jövőre vonatkozó megállapításokkal, nyilatkozatokkal kapcsolatos figyelmeztetés. Ez a dokumentum jövőre vonatkozó nyilatkozatokat, előrejelzéseket is tartalmazhat. Ezen nyilatkozatok esetében fennáll az a kockázat, hogy a valódi eredmények eltérnek a jövőbe tekintő kijelentésektől. Kérjük, tekintse meg az ezzel kapcsolatos nyilvános Syngenta iratokat, melyet az egyesült államokbeli adatvédelmi bizottsághoz (Securities and Exchange Commission) benyújtottunk. Ezekben információt kaphat a kockázatokról és egyéb bizonytalan tényezőkről. A Syngenta nem rendelkezik kötelezettséggel az előretekintő kijelentéseinek aktualizálására, az érvényes eredmények, vagy új feltételezések elfogadására vonatkozólag. Ez a dokumentum nem képezi ajánlat, eladási, vagy kiadási felszólítás, vagy részvényjegyzési ajánlat részét. A dokumentum szerződéskötés alapját sem képezheti.