A vertikális hajtatóházak világszerte terjednek. Az EDEKA és a METRO ezt olyan formában fejlesztette tovább, hogy a hajtatóházakat a németországi Oberhausenben, Londonban és Párizsban egy éves próbaidőre beköltöztette a szupermarketekbe – írja hortidaily.com.

A hajtatóházakban jelenleg főleg levélzöldségeket termesztenek, mesterséges táptalajon, LED-ek segítségével megvilágítva, a hőmérsékletnek és a páratartalomnak a növények igényeihez való pontos hozzáigazításával. Az eladott növények helyébe gyakorlatilag azonnal újakat ültetnek.

kép

A kép illusztráció – fotó: Shutterstock

A vevők viszonylag élénk érdeklődést mutatnak a szemük előtt növekvő, egészséges zöldségfajták iránt. A termelők és forgalmazók az áruházon belüli termesztést más országokra is ki akarják terjeszteni, sőt azt ígérik, hogy a jövőben az áruházakon belül a jövőben egyéb zöldségek,  sőt gyümölcsök is előállíthatók lesznek, bár ehhez még fokozatos fejlesztésre van szükség, és több időnek kell eltelnie.

Annyi bizonyos, hogy a szóban forgó üvegházakban a növények ideális növekedése és fejlődése – takarékos vízfelhasználás mellett és mérgező vegyszerek nélkül – biztosítva van. Ugyanakkor a vásárlók abszolút friss és egészséges termékeket kapnak, megfizethető áron. Ennek alapján a termelők és az áruházak remélik, hogy ezzel a módszerrel sikerül a szezonon kívüli zöldségimport egy részét kiváltani.

Mentsd el a naptáradba Magyarország precíziós konferenciáját!
PREGA 2019 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
Időpont: 2019. február 19-20.
PREGA SCIENCE – Precíziós Gazdálkodási Tudományos Konferencia
Időpont: 2019. február 19.