Az Imperial College London kutatói felhívták a figyelmet arra, hogy számos olyan rovarirtó szert használunk, amelyek jelentősen rontják a méhek és más beporzók életesélyeit. A neonikotinoidok hozzájárulnak a rovarok számának drámai csökkenéséhez is, de a megfigyelések szerint a világ különböző pontjain eltérően reagálnak a méhek e vegyszerekre – írja az ng.24.hu. A rovarirtók hatása a méhekre többek között attól függ, hogy milyenek a környezeti hőmérsékleti viszonyok, ugyanis az hatással van az állatok egészségügyi állapotára és így az általuk nyújtott beporzó szolgáltatásra is.

A kutatók 21, 27 és 30 Celsius-fokos környezetben vizsgálták a poszméhek hatféle viselkedési módját. Négy viselkedésformára (reakciókészség, mozgáskészség, mászási sebesség, élelemfogyasztás) a hűvösebb időben erősebben hatott a neonikotinoid, vagyis ezek a család körüli teendőket befolyásolták. Ám a legfontosabb viselkedési formát, a repülési távolságot a meleg időben drámaian csökkentette, ha a méh a neonikotinoid hatása alá került.

méh

Számos olyan rovarirtó szert használunk, amelyek jelentősen rontják a méhek és más beporzó életesélyeit – fotó: Shutterstock

21-27 Celsius-fokos hőmérsékleten a méhek ugyanannyit repültek, de 30 fokos melegben sok méh egyáltalán nem repült! Vagyis körülbelül ennél a hőmérsékletnél van a tűréshatáruk. Mivel a neonikotinoid rovarirtók beavatkoznak a méhek hőszabályzó rendszerének működésébe, valószínűleg itt ez a hatás lép fel: a rovarirtó és a meleg együttes hatására a méhek már nem tudják elvégezni beporzó feladataikat. Olyan közegben, ahol nem voltak rovarirtók, a poszméhek ilyen melegben is folytatták tevékenységüket.

2018 áprilisában az Európai Unió tagországai megszavazták a neonikotinoidtartalmú rovarirtó szerek használatának szinte teljes körű tilalmát az EU-ban. Magyarország a tilalom ellen szavazott.