Folytatódik a hűvös, csapadékos őszi időjárás. A hétvégi lehűlés jelentősebb mennyiségű csapadékkal érkezett, aminek egyrészről örülhetünk, hiszen a talaj vízellátottsága folyamatosan javul, viszont a betakarítási munkákat késlelteti az esős idő.

Ezen a héten is az eddigiekhez hasonló, túlnyomórészt borult, felhős időjárás várható. A szél is felélénkülhet. Napközben 14-19 fokra van kilátás, míg éjszakára 5-10 fok várható.

Adama

Idén különösen fontos a szárzúzás

Az időjárási helyzettől függően halad a betakarítás. A még kint lévő kukorica- és napraforgótáblákat a kártevők már elhagyták. Persze vannak kivételek, a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) lárvája lefelé rág a szárban, készül a telelésre. Erős volt a kártevő-fertőzöttség, így a szárzúzásnak nagy jelentősége lesz az idén.

A kukoricacsöveken a gyapottok-bagolylepke okozta rágási nyomok behatolási kaput jelentettek a fuzáriumos csőpenész (Fusarium spp.) számára. A betegség tovább terjedt az állományokban, főleg mert a nedvesség is kedvező körülményeket teremt a kórokozóknak.

Az öntözött másodvetésű csemegekukoricán találkozhatunk még ázsiai márványos poloskával (Halyomorpha halys) és zöld vándorpoloskával (Nezara viridula). Sőt, ezekben az állományokban levéltetű (Rophalosiphum padi) fertőzést is megfigyeltek, de ez külön védekezést már nem igényel.

kukorica

Ázsiai márványospoloska-lárvák csemegekukoricán – fotó: Adama Hungary Zrt.

A napraforgóban a kórokozók fertőzése megállt, még a madarak végezhetnek némi pusztítást a termésben. Ez ellen a gyors betakarítás segít. A hozam elég alacsony és igen hektikus, 0,7-2,5 t/ha közöttiek a terményeredmények. Sajnos a kukorica sem ad okot az elégedettségre, átlagosan 0,5-3 t/ ha az eddig betakarított területek hozama.


A repcében most mindenképpen védekezni kell

Növényvédelmi szempontból ebben az időszakban a repcén van a hangsúly. Talajállapottól és vetésidőtől függően változó képet mutatnak az állományok. A csapadéknak köszönhetően nagyrészt gyorsan és kiegyenlítetten nő a repce. Már találhatunk 2-4 valódi leveles, jól beállt állományokat is.

Most, ahogy az minden évben lenni szokott, a korai kártevők veszélyeztetik az állományokat. A földibolhák (Phyllotreta spp.) betelepedése folyamatos, sőt volt, ahol már szükség volt a védekezésre ellenük. Ugyanakkor a repcedarázs (Athalia rose) imágók rajzása tart, és folyamatos a tojásrakás is. Az árvakeléseken elvétve a repcedarázs álhernyói is jelen vannak és hámozgatnak.

Ennek ellenére a legtöbb feladatot most a gyomosodás adja, főleg mert a kétszikűeken kívül a kalászosgabona-árvakelés megjelenése egyre számottevőbb. Szinte mindenhol kellett egyszikűek ellen is védekezni.

repce

Egyre számottevőbb a kalászosgabona-árvakelés a repcében – fotó: Adama Hungary Zrt.

A mezei pocok (Microtus arvalis) népesség gyarapodott a nyár végén és kora ősszel. Ez leginkább pillangósokban és ruderális területeken megfigyelhető. A kártevő fokozatosan betelepül az őszi vetésekbe, elsőként a repcetáblákat hódítja majd meg. Először a táblaszéleket, így ezek rendszeres ellenőrzése fontos információt ad a pillanatnyi helyzetről és a várható betelepedésről.

Ha még több, növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.