A kormány kiemelt célja a magyar vidék fejlődésének elősegítése, ennek érdekében a legkisebb hazai településeken működő kisvállalkozások 2022. február 17-től újabb 30 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a program keretén belül - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel.

"A Magyar Falu Programmal a kistelepüléseken élő lakosság egyre szélesebb körét, valamint a magyar vállalkozások fejlődését, megerősödését támogatjuk. Ezt segíti a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program is, amelynek korábbi felhívásaiban már 3000-nél több pályázót támogattak több mint 31 milliárd forint értékben" - idézi a közlemény Gyopáros Alpárt, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztost.


Februárban nyílik meg a pályázati forrás

A program keretében 2022. február 17-től nyújthatnak be kérelmet az 5000 fő alatti településeken vagy szabad vállalkozási zónákban működő, illetve a fejlesztéseiket ott megvalósító mikrovállalkozások, 2-10 millió forint közötti támogatásra - hívta fel a figyelmet György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A támogatás formája vissza nem térítendő, intenzitása maximum 70 százalék, vagyis minden 100 forint beruházásnál 70 forintot átvállal az állam, a lehívható előleg mértéke 50 százalék. A felhívásra beérkező támogatási kérelmek egyszerűsített kiválasztási eljárásrend alapján, folyamatos elbírálással kerülnek kiválasztásra.

Mire lehet pályázni?

A támogatás új eszközök, gépek beszerzésére, valamint infrastruktúra- és ingatlanberuházás megvalósítására, például üzletek vagy műhelyek építésére, bővítésére, korszerűsítésére és átalakítására fordítható. Támogatható tevékenység a gyártási licenc és know-how beszerzés, az információs technológia fejlesztése is. Emellett a pályázatban részlegesen elszámolható a projekt-előkészítés és projektmenedzsment is.

A pályázók köre

Azon vállalkozások pályázhatnak, amelyek nem tartoznak a KATA hatálya alá, minimum 1 lezárt, teljes üzleti évvel rendelkeznek, és állományi létszámuk minimum 1 fő - áll a közleményben.
A pályázat társadalmi egyeztetése 2021. december 31-éig zajlik - írta az ITM.

A pályázati kiírás ITT érhető el.

Indexkép: Envato