Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugyanis lassan egy évtizede szállítják ki nagy mennyiségben Bodrogkeresztúrról. Az ázsiai országban az egy főre eső borfogyasztás igen alacsony szinten mozog – három liter személyenként – annak ellenére, hogy a bor iránti érdeklődés egyre nagyobb – írja a novenyvedoszer.hu

bor

Idén újdonságnak számított, hogy jelentős mennyiségű tételt neveztek be a Kárpát-medencéből, főként Szlovákiából, Szlovéniából és Romániából – fotó: pixabay.com

Japán minden évben több száz millió liter bort importál, amely arra utal, hogy a borrajongók komolyan foglalkoznak egy-egy fajta alaposabb megismerésével. Ehhez nyújt segítséget számukra a Sakura Borverseny, amit minden évben megrendeznek.  Különlegessége, hogy kizárólag női borkóstolók vesznek részt a bíráló bizottságban.

Kalocsai László, a Dereszla Pincészet birtokigazgatója elmondta: a rendezvényre nagyon odafigyel a japán piac, a világ minden tájáról érkeznek rá minták. Idén újdonságnak számított, hogy jelentős mennyiségű tételt neveztek be a Kárpát-medencéből, főként Szlovákiából, Szlovéniából és Romániából.

"A száraz Furmint az egyik legnépszerűbb borunk, melyet Japánba szállítunk. Ez az ország az, amelyre stabilan számíthatunk. Fontos azonban, hogy egyszerre több országban is jelen legyünk, mert a világpiaci folyamatokat látva bármikor változás következhet be például egy-egy nemzet borfogyasztási szokásaiban, ezért tudatosan törekszünk a minél szélesebb portfólió kialakítására. Ma már majdnem ötven országban szállítjuk a borainkat és ebben Japánnak kiemelt jelentősége van, ugyanis az értékesítési rangsorban a hatodik legfontosabb piacunknak számít" – összegezte Kalocsai László.


Két éve, szintén a Sakura Wine Awardson a kiemelkedő boroknak járó dupla arany érmet a Dereszla Pincészet félszáraz Furmintja kapta.

A nemzetközi sajtó a versenyt már akkor is úgy jellemezte, hogy az ott született eredmények a világ más borfogyasztó országaiban is meghatározóak.

Tavaly is szép eredménnyel indult az esztendő, a Wine Paris nagy presztízsű nemzetközi borászati rendezvényén Magyarországot egyedüli hazai borászatként a Dereszla Pincészet képviselte francia importőr partnerével, a Wino Selection céggel közösen. A pincészeten keresztül a Tokaj-hegyaljai Borvidék bemutatkozhatott harminc ország több ezer kiállítója, és százezres szakmai látogatóközönség előtt.

bor

Fontos, hogy egyszerre több országban is jelen legyenek a magyar borok – fotó: pixabay.com

Az érdeklődők azonban nem csak Tokaj-Hegyalját, hanem a teljes magyarországi borászati ágazatot megismerhették, hiszen hazánknak nagyon jó a megítélése borászati szempontból is. A borhoz értők jól ismerik az adottságainkat, a borainkat és a különlegességeinket.

Kalocsai László akkor is kiemelte, hogy ez idő alatt számos partnerrel, borbeszállítóval történt megbeszélés, amelynek eredményeképpen a skandináviai országok, valamint az Egyesült Államok piacai előtt is megnyílhatott a kereskedelem.

"A franciaországi disztribúciós hálózat tagjai első kézből kaphattak információkat a Tokaji Borvidékről, illetve azon belül is a Dereszláról. A Wine Paris kiállításon a francia borok mellett az elmúlt időszakban kiemelkedő teljesítményt mutató külföldi pincészetek kínálataival is megismerkedhettek a nemzetközi borkereskedők és az érdeklődők. A külföldi kiállítók számára is különleges volt az, amit a borvidékről megtudhattak. Az aszú ugyanis kizárólag a világ elsőként zárt borvidékké nyilvánított területén, Tokaj-Hegyalján készül. A vulkanikus kőzetekben gazdag borvidék a Tisza és a Bodrog folyóknak köszönhetően páratlan mikroklímával rendelkezik. Ebben a különleges közegben - a más területeken szürkepenész betegséget okozó - Botrytis cinerea gomba lehetővé teszi a szőlőbogyók aszúsodását. A nemes rothadás hatására a szemek elkezdenek töppedni, az ízek és az érett szőlő aromaanyagai koncentrálódnak, valamint kiegészülnek a botrytis okozta különleges karakterrel" – fogalmazott a birtokigazgató.