A sertéshús a világon a legnagyobb mennyiségben fogyasztott húsféle, évezredek óta az emberiség tápláléka, a konyhák egyik legkedveltebb alapanyaga – írja a diningguide.hu. Az emberek számos fajtát nemesítettek az évszázadok során, különleges külsejű, más-más adottságokkal rendelkező disznóféléket. Ismerjük meg az 5 legfinomabbat!

Mangalica

Az egyetlen őshonos magyar sertésfajta, melyet egész testét borító göndör szőrzete miatt „báránysertés" néven is emlegetnek, és számos tulajdonságának köszönhetően kiemelkedik a többi sertésfajta közül. A legfontosabb ezek közül, hogy az egyetlen hosszúszőrű sertésfajta; egyetlen hasonló külsejű rokona, a Lincolnshire Curly Coat mára kihalt.

További nagyon fontos tulajdonsága a rendkívül hosszú élettartam: háromszor olyan hosszú ideig él, mint a másik fajba tartozó sertések. A hosszú idő alatt képes nagyon magas zsírtartalmú szalonnaréteget növeszteni. Ez a zsírszalonna a fajta egyik kincse, eredeti tenyésztésének egyik oka.

Az egyszerűbben tartható hússertések elterjedésével és a növényi olajok egyre népszerűbbé válásával a mangalica a kihalás szélére sodródott, 1973-ban védetté nyilvánították, mára azonban újra egyre népszerűbb alapanyaga a hazai konyhának. A felhalmozott zsír átszövi a mangalica húsát, ennek köszönhető lágy textúrája, selymes, egyedi íze.

mangalica

Az egyetlen őshonos magyar sertésfajta, melyet egész testét borító göndör szőrzete miatt báránysertés néven is emlegetnek – fotó: Shutterstock

Berkshire

A különlegesen ritka, ősi angol fajta húsa szaftos, zsenge textúrájú, rózsaszínű és erősen márványozott. Magas zsírtartalma ideális a hosszú és magas hőmérsékleten történő sütéshez.

Ma háromszáznál kevesebb tiszta Berkshire sertés létezik, pedig a fajta nagyon népszerű; változatait Japánban és az Egyesült Államokban is tenyésztik.


Jeju-szigeti fekete sertés

Korea-szerte több étterem kizárólag ennek a fajtának a különböző részeire specializálódott. Ezt az apró termetű helyi sertésfajtát fekte szőr, hegyes fülek, határozottan erős sertésíz és rengeteg zsír jellemzi. Sok étteremben a sertéshús darabjait úgy szolgálják fel, hogy a jellegzetes fekete szőr néhány szála még látható a húson, ezzel hitelesítve a származását; ezek a szőrszálak sütés közben ropogósra szenesednek.

Pata Negra

A fekete ibériai sertésnek, amelyet Serrano vagy Pata Negra néven is ismerünk, íze és állaga egyedülálló: diós, szájban olvadóan márványos, és megjelenése is igen különleges: fekete szőrzetével, karcsú lábaival, nagy lógó füleivel egyedülálló jelenség. Az európai vaddisznó és a mangalica őshonos, szabadon élő rokona, melynek eledele vad kakukkfűből, rozmaringból, gombákból és makkból áll.

Étrendjének és genetikai jellemzőinek (a zsírt nemcsak az izomszövetek körül, hanem azok belsejében is képes tárolni) köszönhetően húsa egyedülállóan puha, gazdag és rózsaszínű. Legismertebb formája a világhírű jamón ibérico.

Kurobuta

A Kagosima kurobuta (fekete sertés) Japán egyik legelismertebb fajtája, mely a brit vagy amerikai Berkshire és a házi fekete sertés hibridje. Az egyik legkeresettebb prémium alapanyag Japánban kivételesen gazdag íze és limitált mennyisége miatt.

Indexkép: Pixabay, Shutterstock