A PREGA Konferencia és Kiállításon, Magyarország agrárdigitalizációs fórumán 2024-ben Varga Zsolt és Maksym Shylov Kockázatkezelés az élelmiszeriparban – EU kitekintés konkrét kárpéldák segítségével: termékfelelősség, visszahívás, termékszennyezés címmel tartott előadást.

Ha valaki nem foglalkozik a kockázatkezeléssel az élelmiszeriparban, előbb-utóbb komoly problémákkal fog szembesülni – hívta fel a figyelmet Varga Zsolt.

Kiemelte, hogy a termékfelelősség biztosításon túl a visszahívási záradék és a szennyezett termék (CPI) biztosítás milyen esetekre vonatkozik.

A visszahívási záradék kevés cégnél van, azonban ez arra jó, hogy azokat a költségeket a biztosító megtérítse, amelyek egy visszahívásnál keletkeznek. Ilyen lehet a raktározási költség, szortírozási költség, szállítási költség, megsemmisítési költség – sorolta Varga Zsolt.

Hozzátette, hogy ezek milliós nagyságrendre tehető költségek, ha bekövetkezik egy ilyen káresemény.

Magyar közép- és nagyvállalatoknak a szennyezett termék biztosítást ajánlotta, amellyel jelenleg a cégeknek csupán 5 százaléka rendelkezik. Kiemelte, hogy az alapbiztosítás nem tartalmazza sem a visszahívás költségeit, sem a visszahívott termék értéke, ami a legnagyobb veszteségek egyike.

Bemutatta a GrECo silver és GrECo gold biztosítási megoldásokat és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat.

Esettanulmányokon keresztül többféle káreseményt mutatott be és megjelölte azt is, hogy a károk milyen költségeket jelentettek a cégeknek.

Még több interjút, videót, előadást itt találsz a PREGA 2024 konferenciáról.

Indexkép: Shutterstock