"Az új Közös Agrárpolitikát megelőző átmeneti időszakban rendkívül nagy összeg áll majd rendelkezésre Magyarországon a Vidékfejlesztési Program részére, így számítani lehet arra, hogy 2021-ben dömpigszerűen jönnek majd az új pályázati konstrukciók a mezőgazdasági kedvezményezettek részére" - mondta dr. Viski József, vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár az Agrárszektor 2020 Konferencián, olvasható az agrarszektor.hu – n.

Az államtitkár hozzátette, az Irányító Hatóság célja, hogy egy gyors elbírálási időszakban már 2021-ben megszülessenek ezekről az új lehetőségekről a döntések, így a projektek 2022-2023-ban meg tudnak majd valósulni.

mezőgazdasági kisüzem

Nagy igény van a kistermelők fejlesztéseit támogató pályázati forrásra – Fotó: Agroinform

Népszerűek voltak az őszi pályázatok: állattartó telepek, kertészeti üzemek, kistermelők és helyi piacok támogatása

Az állattartó telepek fejlesztésére  50 milliárd forintos keretösszeggel hirdettek meg támogatást, erre összesen 749 darab kérelem érkezett, a kertészeti üzemek korszerűsítésére 30 milliárd forint áll rendelkezésre, összesen 406 darab igény érkezett. A helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális- és eszköz fejlesztésére 3 milliárd forintos keretösszeggel hirdettek meg támogatást, amire 104 darab kérelem érkezett összesen, míg mezőgazdasági kisüzemek támogatására 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre, és 2004 darab kérelem érkezett.

Az államtitkár kiemelte, hogy a tervek között szerepel a helyi piacok fejlesztésére és a mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt felhívások keretösszegének megemelése, mert hatalmas igény mutatkozott rájuk. Ez a két felhívás jelenleg is pályázható, a következő beadási időszak 2021. február-márciustól lesz!

állattartó telep

Az állattartó telepek fejlesztésére kiírt pályázati felhívás kerete alig egy hónap alatt merült ki! – Fotó: Shutterstock

Új felhívások 2021-ben

2021-ben új beruházási felhívások kerülnek majd meghirdetésre, az alábbi témakörökben:

  • Állattartó telepek megújításának támogatása (100 millió Ft támogatási összeghatárig)
  • Külterületi utak fejlesztése, karbantartásukhoz kapcsolódó gépek- és eszközök beszerzése
  • Vetőmag feldolgozók fejlesztésének támogatása

gyógynövény

A gyógynövénytermesztés támogatására is lesz pályázati felhívás 2021-ben – Fotó: pixabay

Meghosszabbították egyes támogatások kötelezettségvállalási időszakát: de kérelmezni kell!

Az átmeneti években a AKG15, ÖKO15 és az In situ őshonos felhívások kötelezettségvállalási időszaka meghosszabbodik, és a 2020 év végén lejáró többéves kötelezettségvállalással érintett terület- és állatlétszám alapú intézkedéseknél az átmeneti időszak áthidalása érdekében a jelenleg futó támogatások kötelezettségvállalási időszaka is kitolódik – tájékoztatott Viski József.

A hosszabbítás nem automatikus, a 2020. november 23. és 2020. december 20. közötti időszakban lehet kérelmezni ügyfélkapun keresztül.

"Az átmeneti időszakban, tehát a következő két évben rendkívül nagy összeg áll majd rendelkezésre Magyarországon arra, hogy a Vidékfejlesztési Programban elköltsük. Ez azt is jelenti, hogy jövőre valószínűleg dömpingszerűen jönnek majd az új pályázati konstrukciók a mezőgazdasági kedvezményezettek részére, és egy gyors elbírálási időszakban 2021-ben meg is születnének ezekről a döntések, így 2022-2023-ban az új projektek meg tudnak majd valósulni" – közölte a helyettes államtitkár.