A kötet a termőtalajok különös, titkos életébe vezeti be az olvasót, és egyúttal fontos útmutatót kínál mindazon gazdálkodók, termelők, mezőgazdasági szakemberek, illetve laikus érdeklődők számára, akik maguk is tenni szeretnének a termőtalajaink megóvása, minőségének, termőképességének helyreállítása, javítása érdekében.

A sajtótájékoztatón Vajda Péter, a Phylazonit talajoltó baktériumkészítmények és az Energia Humin lombtrágya kizárólagos forgalmazója – és egyben a kötet kiadója –, az Agrova Kft. ügyvezetője elmondta: „Munkánk során mindennap szembetalálkozunk azzal a problémával, hogy a növénytermesztésben sok-sok esztendeje gyakorlatilag nem változnak a hozamok, miközben a talajok szerkezete leromlott, tömörödött, a humusztartalmuk csökkent, kémhatásuk rossz irányba változott. Egyfelől örvendetesnek tartjuk, hogy vannak az ágazatban támogatások, de csak abból megélni nem lehet, csak arra nem alapozhatjuk a jövőt. A termelőknek fel kell készülniük arra, hogy hosszútávon akár támogatások nélkül is életképesek maradjanak, képesek legyenek jövedelmezően gazdálkodni.” Az agrármérnök e téren egyetlen akadályozó tényezőt lát: a termőtalajok állapotát.A beforgatott jövő

Vajda Péter szerint a most bemutatott szakkönyvhöz hasonló mű jelenleg nincs a hazai könyvpiacon. „Ezt a kötetet azért hoztuk létre, hogy a talaj nitrogén-foszfor-kálium körforgását, a talajok életét, az ott burjánzó ökológiai rendszert megismertessük az olvasókkal” – jelentette ki. A beforgatott jövő című könyvet egyfajta alapkönyvnek tekintik, olyan ismeretterjesztő műnek, amit minden gazdálkodó és szakirányú végzettséggel nem rendelkező, laikus olvasó is megért, és alkalmazni is tud. „Szeretnénk minél több termelőhöz eljutni a könyvvel, és ezzel hozzájárulni ahhoz, hogy a jövőben eredményesebben gazdálkodhassanak.

Mint kiderült a sajtótájékoztatón, az idén ősszel jelenik meg az alkotók jegyzete is, amely már kifejezetten a szakembereknek, illetve a szakirányú oktatási intézményekben tanuló diákok számára foglalja össze a legfrissebb és legfontosabb tudományos tényeket a témában. Ez a könyv magát a tarlóbontást és a talajoltást „járja körbe”, és bemutatja, hogy miért nélkülözhetetlen ez a haladó technológia a modern mezőgazdaságban.

A könyv kiadója minden magyarországi mezőgazdasági szakoktatási intézményt megkeresett, és felajánlották, hogy az iskola kijelölt pedagógusai számára képzést, a diákoknak pedig előadásokat tartanak. Az intézmények tanulói számára –igény esetén – intézményenként 10–10 darab könyvet is felajánlottak, térítésmentesen. Információink szerint erre a megkeresésre már több iskola is jelentkezett. A hazai agrár-felsőoktatási intézményeknek ugyancsak felajánlották, hogy a TDK-s diákoknak, illetve a diplomamunkájukhoz témát keresőknek szívesen nyújtanak segítséget: témát kínálnak, külső konzulenst, laboratóriumi hátteret stb. biztosítanak. Ha pedig ebből a témából ötös diplomamunkát készítenek, avagy a TDK-versenyen az első ötben végeznek, akkor komoly pénzjutalomban részesülhetnek.

„A növénytermesztők nem tudják befolyásolni az időjárást, az alapanyagok, az üzemanyag és a nyersanyagok árát. Az egyetlen tényező, amelyen maguk is képesek változtatni a sikeresebb gazdálkodás érdekében: az alkalmazott termesztési technológia. Ahhoz azonban, hogy helyes döntéseket hozhassanak, ismerniük kell azokat a folyamatokat, amelyek a termelés alapjául szolgáló talajban zajlanak. E téren igyekszünk segítséget nyújtani számukra ezzel a könyvvel, amely szakértőink sok évtizedes gyakorlati tapasztalatait és elmélyült kutatómunkájának eredményeit tárja az olvasók elé. Cégünk alapfilozófiája a tudatos gazdálkodás és a fenntartható, környezetbarát nagyüzemi mezőgazdasági termelés – ezt a gondolatot szeretnénk továbbadni a Beforgatott jövő című könyvvel” – ajánlja a kötetet Vajda Péter.

A kötetet nem véletlenül tartják sokan a tudatos gazdálkodás egyik alapművének: mezőgazdasági szakemberek, kezdő és rutinos gazdálkodók és a téma iránt érdeklődő laikusok számára egyaránt közérthetően írja le azokat a folyamatokat, amelyek a szemünk elől elzárva zajlanak a talajban.

„A növénytermesztők nem tudják befolyásolni az időjárást, az alapanyagok, az üzemanyag és a nyersanyagok árát. Az egyetlen tényező, amelyen maguk is képesek változtatni a sikeresebb gazdálkodás érdekében: az alkalmazott termesztési technológia. Ahhoz azonban, hogy helyes döntéseket hozhassanak, ismerniük kell azokat a folyamatokat, amelyek a termelés alapjául szolgáló talajban zajlanak. E téren igyekszünk segítséget nyújtani számukra ezzel a könyvvel, amely szakértőink sok évtizedes gyakorlati tapasztalatait és elmélyült kutatómunkájának eredményeit tárja az olvasók elé. Cégünk alapfilozófiája a tudatos gazdálkodás és a fenntartható, környezetbarát nagyüzemi mezőgazdasági termelés – ezt a gondolatot szeretnénk továbbadni a Beforgatott jövő című könyvvel” – ajánlja a kötetet Vajda Péter agrármérnök, az Agrova Kft. ügyvezetője.