A Körmend közelében lévő Nádasdon, a Nádasdi Agrár Kft. telepén június 12-én a téma iránt érdeklődő szakma és a sajtó képviselői – a kánikulai meleg ellenére – szép számban gyűltek össze a Durum Napon. A szakmai összejövetel nagy sikerrel zárult – hasznos tapasztalatokkal, fontos tudnivalókkal gyarapodtak a résztvevők.

Az Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer igazgatója, Neumann József üdvözölte a megjelenteket, a szakma és a sajtó képviselőit, rámutatva a hazai durumbúza-termesztés fontosságára. A rangos szakmai eseményen az Agrárminisztérium részéről megjelent dr. Feldman Zsolt államtitkár, aki előadásában az átalakuló agrártámogatási rendszer aktualitásának ismertetése során kiemelte, hogy az új KAP tervezetében a költségvetés jelentős részét környezetvédelmi és klímavédelmi célokra kell majd fordítani, de 2020-ig a mostani struktúrával lehet még dolgozni.

Az összejövetelen a durumbúza termelésével, kereskedelmével, marketing helyzetével kapcsolatos tapasztalatokkal, a jövőbeni célokkal, elgondolásokkal ismerkedtek meg a résztvevők. A Termelési Rendszer szervezeti formája konzorcium. Alapító tagjai: a Nádasdi Agrár Kft., a Magyar Agrárkereskedőház Kft., a Szatmári Malom Kft. és a Balogh Tészta Zrt.

durum

A durumbúza hosszútávon jó piaci lehetőségekkel rendelkező növény lehet

A konzorcium összetétele, a vállalkozásokhoz kötődő tevékenységek jól tükrözik a szándékot. A vertikum egésze képviselteti magát a Rendszerben a termeléstől, a kereskedelmen és feldolgozáson át a fogyasztásra szánt termék előállításáig. A Termelési Rendszerben magasan képzett, több diplomás szakember dolgozik, de külső szakértőket is bevontak. Olyanokat, akik egy adott szakterületre specializálódtak, példaként említve a tápanyag-gazdálkodást és a növényvédelmet. A közeljövőben szeretnék ezt kiterjeszteni a fajtajavító nemesítéssel is.

Bizton remélhető, hogy az Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer szándékai szerint hatékonysága, szervezettsége révén képes lesz megfelelni a magas hazai és nemzetközi piaci követelményeknek. Ehhez viszont elsősorban egy-két, az eddigieknél jobb fajtára lenne szükség, olyanokra, melyek magas hozammal, stabil minőséggel rendelkeznének. Szakszerű, infrastrukturálisan magas szintű, célorientált gazdálkodásra van szükség.

Elengedhetetlen a vertikumban részt vevők tökéletes együttműködése, munkájuk összehangolása. A minőségbiztosítási rendszer fenntartásával a nyomon követhetőség biztosítása, kereskedelmi értékkel bíró igazolás kiállítása, az egészséges táplálkozás kapcsán erőteljes marketing tevékenység kialakítása szintén fontos feladat.

Egyértelmű tehát, hogy a durumbúza termesztésének feltétlenül van jövője, de csak szervezetten, szakszerűen, rendszerszerűen és hosszú távon lehet eredményeket elérni. Ahogy a fajtakiválasztást, vetőmag termelést, szántóföldi előállítást a legnagyobb alapossággal, szakértelemmel kell végezni, úgy a kereskedelmét, végfelhasználókhoz való eljuttatását is ebben a szellemben kell tenni.

A nemesítési eljárásoknak köszönhetően nagyobb tűrőképességgel rendelkező durum fajták az elmúlt évtizedekben széles körben elterjedtek a világban. Ma már termesztése lehetséges a hidegebb téli időjárású kontinentális éghajlaton is, így hazánkban is.

A világ legnagyobb termelői a tengerentúlon Kanada, Egyesült Államok, Mexikó, míg közelebb Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Görögország, Algéria, de Közép-Kelet Európában is egyre növekszik a termőterülete.

Hazánkban a kezdeti néhány ezer hektárról 30 – 35 ezer hektárig növekedett termőterülete, mely több tényezőnek köszönhető. Jól beilleszkedik a vetésforgóba. A durumbúzának jó előveteménye a repce, szója és borsó. Érzékeny a talaj minőségére, s jó magágy-előkészítést igényel. Nitrogént három alkalommal tanácsos kijuttatni.

Termesztéstechnológiája a közönséges búzáéhoz nagyon hasonló. Hosszabb távon gazdaságosan termeszthető, tehát van jövője hazánkban. A hazai körülmények alkalmasak arra, hogy magas fehérje tartalmú, acélos durumbúzát termeljünk.

Régiónkból a legnagyobb mennyiségben Nyugat- és Dél-Európában van nagy piaca a durumnak, de a Közel Keleten is van kereslet a javító minőségű árura. A világpiacon a jó minőséggel és pontos teljesítéssel lehet versenyben maradni a feltörekvő Fekete-tengeri (első sorban orosz és kazah) konkurenciával szemben.

Az Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer (EMDTR) létrejöttének egyik fontos oka az ellenőrzött körülmények közötti, szervezett termelés, melynek végeredménye a biztonságos, jó minőségű alapanyag, mely keresett termék a hazai és külföldi piacokon is. Alapkövei a termelés alatt betartott technológia, a szakszerű árukezelés, és árutovábbítás.

A konferencián a durum tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem aktuális kérdéseiről is részletesen tájékoztatást kaptak a megjelentek. A jól megszervezett szántóföldi bemutatón a hőség ellenére „kimerészkedők” számos durum fajtával ismerkedhettek meg. Különösen a Superdur-fajta váltott ki nagy elismerést. Az ott látottak után senki nem bánta meg a szemlével járó „áldozatot”. Megérte oda a nagy hőségben kimenni.

Kölcsei Tamás