A közelmúltban Angliában génszerkesztéssel hoztak létre egy új búzafajtát - írja a farminguk.com

búza

A génszerkesztés nem jelent veszélyt az emberi egészségre – fotó: pixabay.com

A nemesítők nagyon óvatosan fogtak a munkához

A génmódosítás és a génszerkesztés körüli viták miatt a nemesítők nagyon óvatosan nyúltak hozzá a génszerkesztéshez, mivel az a fajta engedélyezésének megtagadását is jelenthette volna.

A bevizsgálásnál azonban a szakértők többek között megállapították, hogy az új fajtában az akrilamid vegyület (pontosabban a magas hőmérsékleten akrilamidot létrehozó aszparagin) a Cadenza kontroll fajtához az egyéb fajták átlagánál viszonyítva mintegy 50 százalékkal kisebb arányban van jelen.


Jelentős az egészségmegőrző hatása

Tekintettel arra, hogy az akrilamid vegyület jelenléte megnöveli a búzatermékek fogyasztóinál a rákbetegség kialakulásának kockázatát, az ilyen búzának a jelentős egészségmegőrző hatása azt bizonyítja, hogy a génszerkesztés alkalmazása egyáltalán nem jelent veszélyt az emberi egészségre, sőt az alacsony akrilamid tartalmú búzát célszerű nagyobb mennyiségben szaporítani.