Argentínában a Santa Fe Agro-biotechnológiai Intézet (AIL) kutatói – más tudományos intézményekkel együttműködve – felfedezték az AtHB23 jelzésű gént, amely többek között lassítja a növények oldalgyökereinek fejlődését – számolt be az agropages.com.

Az oldalgyökerek burjánzása ugyanis sok energiát elvon a növényektől, és ezzel rontja a tápanyag felvételük hatékonyságát. Az új felfedezés a lúdfű (Arabidopsis thaliana) modellnövény felhasználásával történt, de az ugyanilyen funkciót betöltő gének jelen vannak a búzában, kukoricában, szójában és egyéb fontos növényekben is.

A modellnövény a többéves kísérletek elején nagyszámú másodlagos és harmadlagos gyökeret növesztett, amelyeket sikerült jelentősen ritkítani. A kísérletekbe bevontak bizonyos hormonokat is, amelyek a gyökerek fejlődésében szerepet játszanak.

szója

Génszerkesztéssel lehetséges a növények gyökérzetének lényeges erősítése  – fotó: Pixabay

„Ha sikerül azonosítani, hogy a legfontosabb kultúráknál mely gének töltik be ezt a funkciót, akkor génszerkesztési technikával megpróbáljuk a kérdéses géneket kiiktatni, és ezzel lehetőség nyílik a növények gyökérzetének lényeges erősítésére, a tápanyag-felvételük tökéletesítésére és szárazságtűrő képességük javítására, valamint termőképességük növelésére. Tehát a gyökérrendszer felépítésének megvilágítása elvezethet a nagyobb termékenységű növények létrehozásához” – mondta Dr. Raquel Chan, az IAL igazgatónője.