A Veronika hederifolia T-1 életformájú – ősszel csírázó, kora tavaszi egyéves – gyomnövény a legutóbbi 2007-2008-as országos szántóföldi gyomfelvételezés alapján a 17. helyre került elő. Átlagos gyomborítottsága a tavaszi felvételezéskor 0,311%, ami közel kétszerese az előző 1996-97-es gyomfelvételezéskor mért értéknek és a napraforgó árvakeléssel vagy a parlagi pipitérrel vetekszik.

A növényvédős szakemberek között közismert, hogy a hagyományos hormonhatású és a szulfonil-urea típusú növekedés-gátló herbicidek hatékonysága általában elmarad az ideális 95% fölötti mértéktől, ezért ellene a perzselő típusú protox-gátló (protoporfirin-oxigenáz inhibítorok) herbicidek szükségesek kombinációban, mint a karfentrazon, a piraflufen-etil vagy a nemrég visszavont cinidon-etil hatóanyagok.

A Kwizda Agro 2012-ben hozta piacra az Aurora Full ikercsomagot, amely 25 ha-os „nagyüzemi” gyűjtőkiszerelésben 10*0,1 kg Aurora® 40 WG (40% karfentrazon) és 2*5 liter Overdose® SE (6,25% floraszulam + 45,2% 2,4 D észter) herbicideket tartalmaz.

A Szolnok megyei MGSZH NTI kalászos gyomirtó összehasonlító kísérletében az Aurora® Full (40 g/ha Aurora + 0,4 l/ha Overdose SE) gyomirtó hatását több, a gyakorlatban is elterjedt készítménnyel vetettük össze a Veronika hederifolia, Lamium purpureum, Galium aparine és Helianthus annuus magról kelő, illetve a Convolvulus arvensis és Cirsium arvense évelő gyomfajokkal fertőzött területen.

A kísérletben – ahogy az várható volt- a protox-gátló karfentrazont is tartalmazó Aurora Full gyomirtó ért el megfelelő, 95% fölötti hatékonyságot. A májusban mért 98%-os érték erős fertőzési körülmények között is biztosítja a gyommentességet. A többi vizsgált gyomfaj ellen szintén kiemelkedő hatást tapasztaltunk. Figyelemre méltó a nehezen irtható Convolvulus arvensis elleni magas hatékonyság.

A veronika-félék fertőzési küszöbértéke 26-44 db/m2 (Vegyszeres gyomirtás és termésszabályozás, Kádár, 2010), amit manapság már szinte minden talajtípuson számos táblában meghalad a Veronika hederifolia is.

Ezeket a változásokat a kalászosok gyomirtásában célszerű lekövetnünk, hiszen vannak jó, „fullos” megoldások.

Fehér Tamás
Kwizda Agro