A Gabonakutató Nonprofit Kft. idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Ennek első mérföldköveként nagyszabású rendezvényt hoztak létre, ahol fajtabemutatóval és különböző előadásokkal készültek.

Süliné Faragó Erzsébet kereskedelmi vezető 40 éve, érettségi után kezdett el dolgozni laboránsként Kiszomboron a vetőmagüzemben – az iskoláit, egyetemi képzéseit utána végezte el. Nagyon szívesen emlékszik vissza a régi időkre, mert akkor még más világ volt, lassabb volt az élet. Gyakorlatilag akkor is vetőmag-feldolgozás folyt itt, ugyanazok a munkák, csak kisebb léptékben. Részt vett a labormunkákban, a vetőmag-feldolgozásban, a szántóföldi növénytermesztésben, aminek kereskedelmi vezetőként most nagy hasznát veszi, hiszen nem okoz számára gondot, ha bármelyik területről tanácsot kérnek tőle. Számára ez nem munkahely, hanem hivatás. Visszaemlékezve számára a legszebb pillanatokat az jelentette, amikor május elején végigjárva a határt látta a fejlődő növényeket.

Elmondta, a Gabonakutatónak nagyon nagy előnye a partnerközpontúság: magyar föld, magyar vetőmag, magyar nemesítés, magyar gazdák akikkel fontos az igényeknek megfelelő kommunikáció. A kereskedelmi vezető fontosnak tartja a fiatalok, az utánpótlás megfelelő képzését is, akik a lelkesedésükkel, tudásukkal garantálni tudják a Gabonakutató jövőjét.

Cél a szabályozott körülmények közötti működés és a versenyképesség növelése

Következő interjúalanyunk a Gabonakutató Nonprofit Kft. év elején kinevezett ügyvezető igazgatója, Tóth Tibor volt, akivel a jövőről beszélgettünk. Elmondta, hogy a 100 éves múlttal rendelkező, a magyar mezőgazdaság szolgálatában álló céget mekkora felelősség tovább vinni.

Az eltelt 100 évben számos szervezeti átalakulás ment végbe, minden szervezet hozott magával egy újabb értékrendet. Eleinte az Alföld mezőgazdaságának a szolgálata állt a központban, de ma már országos lefedettséggel rendelkeznek, számos területen vannak jelen mind a kutatás, a termelés, a termeltetés terén, és nagy exportpotenciállal és exportképességgel is rendelkeznek. A célokról beszélve elmondta, hogy át kell gondolniuk a saját stratégiájukat, rövid távon rendezniük kell bizonyos folyamatokat a nemesítési programok, és a termeltetési programok kapcsán, hogy a Gabonakutató szabályozott körülmények között tudjon működni, hogy a versenyképesség növelhető legyen.

A nemesítés csapatmunka

Dr. Cseuz László, nemesítő már 41 éve dolgozik a cégnél. 1983-ban végzett az agráregyetemen ökonómusként, majd egy évig dolgozott Amerikában egy rizsnemesítő mellett, ahol annyira megfogta a fajta-előállítás öröme és értéke, hogy hazatérve a Gabonakutatónál azt kérte az akkori igazgatótól, hogy nemesítőként dolgozhasson.

Nagyon jól kialakult nemesítési rendszerben állítják elő a fajtákat. Volt olyan év, hogy 5 új fajtát is elismertek. A gabonakutatóban 50 éve foglalkoznak búzanemesítéssel – az 50 év alatt 103 búzafajtát ismertek el. Többféle nemesítési módszert honosítottak meg. Elmondta, hogy a nemesítés csapatmunka, amit nem lehet egy embernek végezni.

Jelenleg a GK Magvető a kedvenc nemesített fajtájuk, ami nagy termőképességű, jó minőségű fajta. Szintén kedvező tulajdonságokkal rendelkezik a GK Szereda, ami szárazságtűrő, nagy termőképességű fajta.

Kihívásokkal teli mindennapok

Dr. Nagy Zoltán fejlesztési igazgató 7 éve van a cégnél. Elmondta, hogy nagyon sokféle növénnyel foglalkoznak, szinte az összes kalászosfélével, kukoricával, a vetőmag-forgalmazásban szerepel a napraforgó, szója, olajlen is. A munkájában azt szereti a legjobban, hogy mindig újat hoznak létre. Vannak persze kihívások (betegségek, aszály), amelyeknek meg kell felelniük a nemesítés során.

További információkat a Gabonakutató Nonprofit Kft. tevékenységéről az alábbi elérhetőségeken szerezhetsz:

Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft.
6726 Szeged, Alsókikötősor 9.

gabonakutató