Az első, hogy a még elterjedten használatos szuszpenzióhoz (FS) képest, ami apróra darált szilárd részecskék folyékony közegben való diszperzióját jelenti, a mikroemulzió (ME) igen apró emulgeált cseppekből álló folyadék-folyadék rendszer. Vagyis a hatóanyagok és a formulációs segédanyagok is azonos, folyékony halmazállapotúak. Ebből származik az előny, hogy a ME készítmények, a felhasználó örömére,

soha nem ülepszenek ki a tároló edényzetben, vagy a csávázógép tartályában.

Igen könnyű kiönteni a szereket a kannából és a homogén csávázólé pár mozdulattal elkészíthető. Az emulziós rendszer stabilitása annyira jó, hogy szélsőségesen magas vagy alacsony hőmérsékleten sem válnak szét az alkotók, nem változik a viszkozitás és igen pontosan adagolható marad a mikroemulziós formulájú Rancona15, vagy a Rancona i-mix gombaölő csávázószer készítmény.

csávázószer

A ME minimális keverést igényel…

A mikroemulziós termékek használata során nem szállong vegyszerpor sem csávázáskor, sem a vetőgép töltése során. Ez igen fontos tulajdonság mind az emberi, mind a környezeti egészség megőrzése szempontjából.

Míg a korábbi formulációk legkisebb részecskemérete 5 mikron, addig a mikroemulgeált, azaz ME, cseppek átmérője tipikusan 10 és 250 nanométer között változhat. Ezek a 20-500 szor kisebb méretű alkotók, méretüknél fogva egyenletesebb és a korábbiakhoz képest többszörös réteget képesek alkotni. A rendszerhez hozzárendelt hatóanyagok, az ipkonazol és az imazalil hatáskifejtése így jóval erőteljesebb lehet. Jelentősen javul a magfelszín és a maghéj alatti rétegek, valamint a csíra védelme, lassú egyenletességgel jut be a hatóanyag a kis növénykezdemény minden részébe és a kis első levelekbe, megvédve őket a kelés utáni első fertőzésektől.

A mikroemulzió és hatóanyagok szinkronizált hatása biztosítja, hogy az elvetett magból a lehető legtöbb növény kelhessen ki, hiszen ez a legfontosabb.

Leporlási teszt, 2014

RANCONA

A maximális hatáskifejtés az eddigiekhez képest kisebb, minimalizált hatóanyag mennyiségek (lásd pl. Rancona 15) használatával is elérhető, vagyis a formuláció segítségével a vetőmagcsávázásban először sikerült jelentősen csökkenteni a talajban és a felszínen élő ökológiai rendszerek terhelését.

Az emberi egészség védelmének és a környezetterhelés csökkentésének sokban javuló lehetősége a formuláció használatának talán legfontosabb hozadéka.

Látható tehát, nem titkok ezek, hanem olyan tulajdonságok, melyek messze kiemelik az eddigi (homogén) mezőnyből és teszik a mikroemulziót a felhasználók megelégedésére a legmodernebb, XXI. századi formulációvá, melyre mi az UPL-nél is csak büszkék lehetünk.

ME formuláció fizikai előnyei

csávázószer

Van egy emulziós formulációnk is, ugyanis a Signal 300 ES rovarölő csávázószerünk ezzel a vivőanyag rendszerrel készül. Ez is folyadék-folyadék szisztéma: a cipermetrin hatóanyag és az emulgeáló anyagok is mind folyékonyak. Vastagabb réteget képez, mint a mikroemulzió, a részecskék maximális mérete elérheti az 1 mikront, ez is ötöde a FS minimális szemcseméretének. A Signal esetében sincs leporlás és a csávázószer igen egyenletesen kenődik rá a vetőmagra. A maximális védelem kialakításában az emulziós formulációnak nagy szerepe van. A vetőmag felületén egyenletesen ossza el a hatóanyagot, és annak lassú leoldódását, tartós hatáskifejtését neki köszönhetjük. Nem átlátszó, jól fedő színt ad, a megfelelő higítás elérése után kiülepedésre nem hajlamos.

Különböző  csávázószer formulációk

csávázószer

Csávázószereink használata során a kezelt vetőmag siklási tulajdonságai javulnak, ezért esetenként a vetőgép beállításnál korrekció is szükséges lehet.

A mikroemulziós és emulziós formulációval csak az UPL kínálatában levő készítmények készülnek, más gyártónál ezek nem találhatóak meg. Kérjük, keressenek bennünket, kérdezzenek bátran. Tapasztalatainkkal állunk rendelkezésükre.

Az UPL szakértő csapata nevében:
Vados Csaba