A mezőgazdaságból megélni akaró agrártermelők számára a földszerzés a sikeres pályakezdés egyik alapvető feltétele. Az utóbbi években azonban a spekulációs (nem mezőgazdasági) célú termőföld vásárlások – a hivatalos agrárpolitika törekvései ellenére – az árak felverése révén, nagyon megnehezítik a fiatalok földhöz jutását – olvasható a topagrar.com hírportálon.

földterület

Egy olyan uniós szintű jogszabályra lenne szükség, amely széles körben elővásárlási jogot biztosítana a pályakezdő fiatalok földszerzéséhez – fotó: pixabay.com

Stefan Schmidt, a Német Vidéki Ifjúság Szövetségének (BDL) alelnöke szerint „Ez a probléma évek óta súlyosbodik, éspedig nem csak Németországban, hanem egész Európában". A növekvő termelési költségek, valamint az építési célú termőföld kivonások pedig tovább nehezítik a fiatalok helyzetét.

Sajnos, a hatóságok egyelőre nem tudják megakadályozni a spekulációs célú földvásárlásokat, ami egyben az egész mezőgazdasági termelés hatékonyságát lerontja.


A termőföld magas értékmegőrző képessége ugyanis különösen vonzó az abból nem megélni, csak gazdagodni akarók számára, akikkel szemben a fiatal gazdáknak nincs elég tőkeereje.

Ebből adódóan a kiöregedő gazdák földjét megöröklő, nem mezőgazdasággal foglalkozó családtagok jórészt fenntartják a föld tulajdonjogát, és azt bérbe adva igyekeznek abból jövedelmet szerezni. Az elharapódzó spekulációs hullám és az általa felvert magas földárak pedig a fiatalok utolsó esélyét is lerombolják.

A fenti problémákra megoldást jelentene egy olyan uniós szintű jogszabály, amely széles körben elővásárlási jogot biztosítana a pályakezdő fiatalok földszerzéséhez.

Forrás: topagrar.com